Rådene til deg som vil ned i vekt er mange. Her har jeg lyst til å dele noe av mytene jeg hører ofte, og avkrefte dem.

1. Hvis jeg spiser lite vil jeg rase ned i vekt. Dette er feil! Spiser du for lite mat i løpet av dagen, kan det faktisk bli vanskelig å kvitte seg med de ekstra kiloene. For det som skjer er at kroppen går i sparebluss. Og akkurat her er dessverre ikke kroppen så smart som vi kunne ønske den var, for når det er lite mat tror kroppen det er en krisetilstand, og den holder dermed ekstra godt på kiloene. Og ikke minst, lite mat over tid vil nok før eller senere føre til en sprekk og mislykket slanking.

2. Jeg trener og trener, da blir jeg slank. Mange trener og trener – men forsetter å spise som før, og selv om kostholdet er sunt beveger ikke vektnålen seg ikke en millimeter. Det er selvsagt bra å være fysisk aktiv, men det er veldig vanskelig å gå ned i vekt om man ikke gjør noen endringer i kostholdet i tillegg. For å gå ned 0,5-1 kg i uken må man ha et daglig kaloriunderskudd på 500 kcal. Man kan enten “trene” vekk disse, men det betyr 1 time nokså hard trening hver dag – eller man kan spise litt mindre. Hva er lettest å gjennomføre, tror du?

3. Så lenge jeg spiser sunt spiller det ingen rolle hvor mye jeg spiser. Dessverre er det ikke helt sånn. Et overskudd vil lagres som fett, enten det kommer fra sunn eller usunn mat. Vær for eksempel obs på light-produkter som kan lure deg litt. Her snakker vi for eksempel om lettere potetgull og yoghurt-is, som fremstår som “sunne” produkter. Dessverre kan disse matvarene faktisk være rene kalorifeller. Vi ender gjerne opp med å spise mer av dem enn om vi hadde spist vanlig potetgull eller is, fordi vi tror det er sunt.

Kylling- og brokkolisalat

Vær obs på salater! Ikke alle er like sunne. Vår kylling- og brokkolisalat som er avbildet her er absolutt “innafor”.

4. Man blir slank av bare å spise salat. Joda, salat er sunt og inneholder masse viktige vitaminer og mineraler, og er en viktig ingrediens i et sunt kosthold eller for dem som vil ned i vekt – så lenge man har litt kontroll på hva som er i salaten! Fete sauser, oster, nøtter, kjerner, stekt kylling osv gjør ikke akkurat salaten kalorifattig! På McDonald`s inneholder for eksempel kyllingsalaten mer kalorier enn en hamburger!

5. Jeg dropper måltider, for da blir jeg slankere. Feil! Hvis man spiser jevnlig hver tredje til fjerde time holder man blodsukkeret mer balansert, og behovet for noe søtt melder seg ikke like sterkt. Og da er sannsynligheten for at man “sprekker” om kvelden langt mindre.

6. Jeg satser alt på en diett, da vil jeg miste de overflødige kiloene. Neppe. Mange av disse diettene og trendene gjør nok at du går ned i vekt til å begynne med, men det er vanskelig, om ikke umulig, å holde vekten over tid. En varig endring innebærer en endring av etablerte vaner. Les mitt blogg-innlegg: Hvorfor være så “trendy” når man skal ned i vekt?

7. Jeg har sluttet å spise om kvelden, for det legger man på seg av. Vel, ikke nødvendigvis. Det kommer an på hva og ikke minst hvor mye du har spist tidligere på dagen. Hvis du spist sunt og i moderate mengder er det plass til litt på kveldstid også. Det er det ukontrollerte småspisingen som gjør at det fort kan bli for mye av det gode.