Hvis du har høyt blodtrykk, er du for lengst blitt rådet til å redusere saltinntaket. Men det er lettere sagt enn gjort. Har noen fortalt deg hvordan du får det til? Leser du denne artikkelen og følger noen av rådene, er du på god vei.

Uten blodtrykk, stopper kroppen, og høyt blodtrykk er heller ikke en sykdom. Det er bare det at kroppen din ikke er bygget for å tåle et konstant, høyt trykk. Det er rett og slett livsfarlig. Derfor går 800 000 nordmenn på blodtrykksdempende medisiner. Har du høyt blodtrykk, MÅ du gjøre noe med det. Følg legens råd! Ta imot medisinene og bruk dem. Men slå deg ikke til ro med det!

Hvor mye salt per dag trenger du?

Kroppen greier seg med 1,5 gram salt om dagen, mens helserådet fra myndighetene er 5 gram. Dessverre spiser nordmenn dobbelt så mye. Likevel blir det feil å gi folk flest skylden for dette, for 70 – 80 % av saltet kommer fra den vanlige maten du kjøper i butikken. Så hvordan i all verden skal du greie å komme deg ned til halvparten?

Hvordan påvirker salt kroppen?

I flere nye studier har forskerne overrasket seg selv. For eksempel har de oppdaget at vi drikker mindre når maten er salt. Og ikke bare det, men forskningen avslører også at man blir mer sulten av salt mat. Vi som spiser snacks, vet dette veldig godt. Du har sikkert hørt folk si at det er umulig å spise én peanøtt eller sett reklamefilmer for Smash, som avsluttes med: «Det skal godt gjøres å spise bare én.» Reklamen er sann, og det skyldes selvfølgelig at Nidar har blandet søt sjokolade med salte maiskjerner.

Les også: Stress ned blodtrykket

8 råd for mindre salt i maten og nedsatt blodtrykk

Kokk som drysser salt over en matrett

SALT: Salt bidrar til høyt blodtrykk. Med små grep kan du enkelt kutte ned på saltinntaket, og dermed redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

1. Start med å salte bittelitt mindre

Det er ikke enkelt å kutte ut noe du liker veldig godt. Derfor er dette lurt: Ta det gradvis! Du må venne deg til mindre salt i maten. Den gode nyheten er at om noen måneder, kommer du ofte til å reagere på at maten er for salt. Målet er å få bordsaltet bort fra bordet og innerst inn i skapet. Men ikke i dag.

2. Kutt ut grillkrydder

Det mest vanlige grillkrydderet inneholder mer enn 50 % salt. Det samme gjelder pommes frites-krydder. Ja, grillkrydder er godt, men du greier deg fint uten. Her er to tips: Bruk heller friske urter, chili, hvitløk og frisk ingefær. Synes du det blir for krevende? Lov deg selv at du ser på pakningen før du kjøper krydder i butikken. Inneholder krydderet salt, velg et annet.

3. Lag litt mer mat selv

Ferdigmaten er din verste fiende. Når du lager maten selv, fra bunnen av, har du full kontroll på saltinntaket.

4. Ikke følg oppskriften!

Når du lager mat, og det står i oppskriften at du skal ha 1 teskje salt i maten, rykk videre til neste ingrediens! Vent til maten er ferdig, før du smaker på den og eventuelt tilsetter salt. Du kommer til å bli overrasket over hvor ofte du velger bort å salte.

5. Gå på jakt etter mat med lavt saltnivå

En vanlig pakke Taco Mix inneholder 4,5 gram salt. Hvis du spiser én tacolefse og bruker kjøttdeig, har du alle