Det er ikke noe problem å unne seg «usunne kaker» innimellom. Men kan det lages festkaker som er litt mer sunne? Og ikke minst – som smaker like godt og ser like gode ut?

Sammen med Grete Roede og Mat på Bordet inviterte Opplysningskontoret for brød og korn hjemmebakere til å dele sine oppskrifter på festkaken man kan spise med litt bedre samvittighet.

På bildet fra venstre: Ina-Janine Johnsen fra matpaabordet.no, Jeanette Roede i Grete Roede og Torunn Nordbø fra brodogkorn.no smaker på finalekakene.

Sunn, god – og miljøvennlig

Ina-Janine Johnsen fra matpaabordet.no, Jeanette Roede i Grete Roede og Torunn Nordbø fra brodogkorn.no har denne uken bakt og smakt seg gjennom finalekakene.

Juryens konklusjon ble at oppskriften til Wenche Eknes fra Fana fylte alle kravene til både smak, utseende og næringsinnhold.

– Rugbrødlagkaken utmerket seg som en saftig og smakfull kake med en herlig kombinasjon av friske bær, silkemyk ostekrem og en grov kakebunn med akkurat passe tyggemotstand, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Bruk av grove rugbrødsmuler i bunnen gjør kaken litt sunnere og kan samtidig bidra til litt mindre matsvinn.

Denne lekre rugbrødlagkaken med friske bær og en silkemyk ostekrem er kåret til Norges sunneste festkake

Foto; Ina-Janine Johnsen

Kloke kakevalg

Blant de innsendte bidragene til konkurransen var det stor variasjon i hva man ser for seg at er en sunnere festkake.

– Felles for alle innsendte bidrag er at de har mer grovt mel, mindre sukker, magrere meieriprodukter og mye bær uten å gå på bekostning av smaken, fortell