Det mangler ikke på kostråd, tvert imot. Daglig bombarderes vi av motstridende kostholdsråd fra både selvutnevnte eksperter, «ekte» eksperter, bloggere, medier og magasiner for å nevne noen. Det er ikke enkelt for forbrukere å forholde seg til havet av påstander når gulrøtter er sunt en dag, mens andre dager fremstilles den som en råvare full av sukker eller sprøytemiddel.

Vær kritisk til lovnader om at kosthold kurerer

Stadig kommer det nye dietter på markedet med lovende ord som «spis deg frisk», «hvetefri kost gir bedre helse», «lev bedre med glutenfri diett», «spis honning for bedre helse», «bright line eating»,  osv. Mange som sverger til «vidunderkurene» har også et mål om å selge noe, være seg foredrag, produkter eller bøker. Mange som kaster seg på og påvirkes av de nye fantastiske matvanene, holder ut en stund før de forstår at helsen ikke nødvendigvis ble bedre denne gangen heller. Problemet er alle unge der ute som lar seg påvirke. Når bloggere har større påvirkninger enn det helsemyndighetene har, er det noe som er riv ruskende galt.

Det som er helt sikkert er at tanken og illusjonen om å være sunn fort kan bikke og da er faktisk det sunne blitt usunt.

Maten og tanken på mat tar for mye plass

Det er synd at vi i så stor grad påvirkes slik at maten og måltidene får enormt mye plass i hverdagen vår. Det er alt annet enn helsefremmende å bruke så mye tid på å lese blogger, planlegge neste måltid og tenke på alt du ikke skal spise. Stadig flere ekskluderer matvarer fordi de har hørt at enkelte matvarer gir sykdommer eller er farlige i en eller annen form.

Psykiater Finn Skårderud har tidligere uttalt at vi må flytte fokuset bort fra fett, salt og gluten til å spise sammen og ha det bra.

Ta matgleden tilbake

Det er et paradoks at vi på den ene siden har et økende problem med livsstilsykdommer som følge av dårlig kosthold, og på den andre siden har blitt så sunne at vi snart ikke kan gå i en vanlig butikk. Vi må finne tilbake til den gyldne middelvei og ta tilbake matgleden. Ingen matvarer er forbudt  og vi må nå innse at det er få matvarer isolert sett som gjør oss syke. Fortjener virkelig kosthold så mye plass i livet ditt?

Matvarer som gjør oss dødssyke eller gir oss betennelser finnes knapt. Hvis du ikke spiser giftig sopp da vel og merke.

Et Roede-kosthold er i tråd med myndighetenes kostholdsråd og er vanlig mat som alle kan spise. Følger du disse rådene trenger du ikke bruke så mye energi på alt stresset om å få tak i spesielle kornsorter eller hvetegress.  Michael Pollan sier det så fint: “Eat food. Not too much. Mostly plants.” Det trenger ikke være mer komplisert enn dette.

Se denne filmsnutten fra Mills og tenk over hvor stor plass ditt kosthold tar.

Nyt dagen!