Å fortrenge. I de fleste sammenhenger er dette noe vi gjør for å glemme, og i enkelte sammenhenger er det en forsvarsmekanisme som vi benytter uten at vi selv vet om det. I følge Det store Norske leksikon: «En psykologisk prosess der konflikter og følelser som vekker angst, trenges tilbake fra bevisstheten og «glemmes».»

Mange ganger har jeg hardt gått inn for å fortrenge noe. Spesielt i situasjoner der jeg kjenner at tanker stadig vender tilbake og påvirker mitt humør og min hverdag. Jeg må jobbe aktivt for å få bort disse tankene, og benytter meg av det jeg har av triks for å få det bort. Med mer eller mindre hell – men det skal jeg ikke gå nærmere inn på her.

Men kalorier kan jeg gjerne skrive om. For er det noe som også kan skape angst eller sette i gang tankekverna hos meg, så er det i hvert fall kalorier. Noen ganger er kalorier det siste jeg tenker på før jeg sovner, og det første jeg tenker på når jeg våkner neste morgen. Da er det kanskje ikke så rart at jeg av og til velger å fortrenge…

Mine forhenværende mest fortrengte situasjons-kalorier er:

KINOKALORIENE

Popcorn på kino... teller ikke i kaloriregnskapet... eller?

Popcorn på kino. Teller ikke i kaloriregnskapet.. eller?

På kino teller man vel ikke kalorier? Da kan vi kjøpe oss en diger bøtte med popcorn, fylle en diger pose smågodt og gjerne toppe med en brus i tillegg. Kjeven jobber «kånnstantly» med å tygge, fra før vi har kommet inn døren på kinoen –  til vi reiser oss fra stolen etter en forhåpentligvis happy ending av filmen. DEN FØLELSEN! At man sikkert har spist et par tusen kalorier tør vi ikke tenke på. Så det fortrenger vi!

FESTKALORIENE

Fort gjort å «glemme» å telle kalorier på fest..

På fest er det lov. Man kan jo ikke være ufin og la være. Man må jo være med å bli fin på vin, eller takke ja til drikke og mat man blir tilbudt. Når man har spist middag og dessert er jo alt ødelagt likevel. Så vi fortsetter med litt mer drikke, chillinøtter og kanskje blir hele showet toppet med en liiiiten tur innom kebab`en i de sene nattetimer. Hele uken med «flink pike» opp i røyk. Det må jo bare fortrenges!

TANTE MAGDA – KALORIENE

Ingen ting slår tantes hveteboller...

Ingen ting slår tantes hveteboller.

Besøket hos noen i familien eller noen andre som serverer mye godt. Deilige hjemmebakte hveteboller, mormors velduftende sveler med rømme og rørt jordbærsyltetøy og for ikke å snakke om sjokoladekaken. Kalorier i kø! Man kan jo ikke skuffe henne. Hun har stått på for å lage dette til oss. Man lar det gå. Spiser og fortrenger.

FORANN TV`EN KALORIENE

Mmm.. søte aprikoser til favorittprogrammet...

Mmm.. søte aprikos-snopiser til favorittprogrammet.

Det er kveld, høsten har lagt sitt mørke teppe over kveldene og det suser ute og regnet trommer på vinduet. Skålen settes frem, og hånden går i skysseltrafikk oppi denne og tilbake til munnen. Før vi vet ordet av det har en stor pose smågodt gått rett i gapet og ned i systemet. Du kjenner at kaloriene kryper rundt i kroppen, og fortrenger.

LAGE MIDDAG – KALORIENE

chicken-breast-748787_960_720

Det er mange fristelser underveis når man tilbereder middagen også.