Forbrenning er et tema mange er opptatt av. Noen støtter seg på antagelsen om at de sikkert har en redusert forbrenning, derav økende kroppsvekt. Andre mener de kan spise hva som helst uten å legge på seg. Hva er rett? Er det simpel flaks eller uflaks?

Selv inaktive forbrenner energi

Hvileforbrenningen er det kroppen forbruker til å holde hjertet og åndedrettet i gang samt holde kroppstemperaturen stabil.

Om du har en hvileforbrenning på 1300 kcal betyr det at kroppen bruker 1300 kcal av seg selv, uten at du har beveget deg. Jo mer du er i aktivitet, desto mer øker den daglige forbrenningen utover hvilenivå. Forbrenningen øker også litt hver gang du inntar mat eller drikke. Hvileforbrenningen din baseres på vekt, høyde, alder samt kroppssammensetning og arv.

Nysgjerrig på hva du forbrenner – test vår Roede-app i dag!

Har vi helt lik forbrenning hver dag?

Hvor aktiv du er i hverdagen eller på trening, samt matinntaket ditt, vil naturlig nok variere fra dag til dag. Dette gjør at forbrenningen din ikke er konstant og vil ha naturlige svingninger. Dermed er det ikke nødvendigvis slik at du hele tiden skal tilpasse energiinntaket ditt etter hvor mye du trener i løpet av en dag. Variasjonen vil være naturlig og jevne seg ut over tid.

Det er energibalansen over tid som er av betydning.

Les også: Hvordan vet du at du er i energibalanse?

Kan lav eller høy forbrenning tilskrives uflaks eller flaks?

Mange tror at det å ha en lav forbrenning kan tilskrives flaks eller uflaks, eller at det har medisinske årsaker. Det er imidlertid svært sjelden medisinske årsaker til lav forbrenning. Går man opp i vekt er det lett å skylde på forbrenningen, men stort sett skyldes det at man inntar flere kalorier enn kroppen klarer å forbruke. Det ser ikke ut til at hyppigere måltider nødvendigvis vil øke forbrenningen, men vi anbefaler likevel et jevnt inntak for å opprettholde et jevnt blodsukker og unngå overspising.

Ved et variert inntak mat vil forbrenningen øke 5-15 % (matens termiske effekt) sammenliknet med hvile på grunn av fordøyelse av maten.

Fakta og myter om forbrenning

  • Frokost øker forbrenningen