fisk3

Det er sommer og mange er på jakt etter nye og spennende oppskrifter som frister med det lille ekstra. Men noen ganger er en god gammel slager like så godt til middag! Fiskegrateng er noe vi har funnet ut at både store og små spiser en del av her hjemme. Likevel har jeg vært fast bestemt på å ikke kjøpe så mye halvfabrikat og helfabrikat til måltidene. Derfor fant jeg frem en kokebok i forrige uke for å lage slik at vi både kunne ha til dagens middag, og i fryseren for en senere porsjon.

Dette er rask og enkel mat – og mye bedre på innhold med mer fisk og mindre salt enn de som er ferdiglaget. Ikke minst så kan du tilsette det du måtte ønske av ekstra krydder og grønt om det skulle være ønskelig.

fisk9

Først kuttet jeg opp litt halvfrossen torsk i terninger som jeg lot tine i ildfaste former. Kjekt når noe kan tine imens jeg lager resten. Der er jo ikke alltid så lett å planlegge å ta opp det ene og det andre i en hektisk hverdag…kremt!

fisk8

Jeg satte så i gang med en hvit saus som skulle brukes sammen med stivpiskede eggehviter og noen innrørte eggeplommer 🙂

fisk7

Makaroni ble kokt, litt stor mengde her på bildet, men det gjorde ingenting. Restene ble brukt i en pastasalat senere samme uke. Greit med alt som er unnagjort 🙂

fisk6

Fiskegratengen inneholder både melk, egg og fisk som alle er rike på Jod, som vi faktisk i disse dager er litt dårlig på å få i oss. Jeg var nettopp med på et lengre seminar i regi av Opplysningskontoret for melk hvor vi nå fikk avklart at nordmenn flest burde spise mer jod. Og her har dere altså alle de beste kildene i en og samme rett 🙂 Det kaller jeg en «vinn-vinn-situasjon» i kampen om å spise balansert og bra. Jeg som ernæringsfysiolog tenker jo også på slikt, selv om du kanskje ikke helt er med på de tankebanene hele tiden. Men kort oppsummert: fiskegrateng bør vi spise mer av alle sammen – både fordi det inneholder mange viktige og nødvendige næringsstoffer for kroppen vår og fordi det smaker veldig godt!

fisk4

Jeg blandet så fisk, makaroni, saus og delte blandingen i 2 former. Toppet så med strøkavring.

fisk5

Oppskriften var nok til 2 ildfaste former hjemme hos meg, så begge ble stekt og en ble lagt vekk i fryseren for en senere middag.

fisk3

Tilbehøret ble litt enkelt, men godt! Kokte gulrøtter og erter var helt oki tilbehør som tok kort tid.

fisk2Til og med minstemann i familien spiste velvillig 🙂 Og det var jo hele hensikten!!

Godt med middag for store og små som er enkelt og næringsrikt. Det behøver jo ikke være så vanskelig, sant?

Håper du lar deg inspirere og finner litt trøst i at også jeg lager helt vanlig «husmannskost».

Hilsen Line

Innlegget Fiskegrateng – en slager! dukket først opp på Line Gåsland.