Det er stadig flere mennesker som sverger til et vegansk kosthold. Når man vurderer å gå over til et vegansk kosthold, enten det er for å ta vare på dyr, miljø, egen helse eller alle tre, kan det dukke opp noen spørsmål om hva det faktisk innebærer.

I denne saken prøver vi å svare på noen av dem.

Er det sunt å være veganer?

Når man vurderer om man skal legge om til et vegansk kosthold, enten det er av ideologiske, kulturelle eller helsemessige årsaker, kan det oppstå litt tvil om hvor sunt det faktisk er og om det kan gi et underskudd på næringsstoffer.

Et vegansk kosthold er sunt, så lenge man i overgangen til denne nye livsstilen er bevisst på hva du skal gjøre for å unngå næringsmangel.

Som med enhver stor livsstilsendring, kan det ta tid å tilpasse seg og få vanene på plass. Derfor kan det være lurt å innføre endringene gradvis, mens man utforsker hvilke nye rutiner og smaker som passer for en selv.

Hva er forskjellen på en vegetarianer og en veganer?

Både veganere og vegetarianere velger å ikke spise kjøtt. I et vegansk kosthold velger man i tillegg å ekskludere meieriprodukter, egg, honning og andre matvarer som kommer fra dyr.

Veganisme har vært knyttet til en etisk overbevisning, der respekt for dyrs liv står sentralt. Veganere overfører også disse prinsippene til andre ting enn kosthold og unngår, der det er mulig, produkter som direkte eller indirekte involverer menneskelig utnyttelse av dyr.

Healthy “Buddha bowl” meal

Det typiske kostholdet til en veganer

Mange veganere får ofte spørsmål om hva de spiser når de ikke spiser kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter, og det beste svaret på spørsmålet er gjerne: alt annet! Det er kanskje fort gjort å tenke at det blir vanskelig å variere måltidene når man følger et vegansk kosthold, men for mange er tilfellet det stikk motsatte.

Det finnes mange måter å spise vegansk på, men uansett er det lurt å ha et så sunt og variert kosthold som mulig. Veganere får i seg karbohydrater på samme måte som alle andre, blant annet gjennom kornprodukter, belgfrukter, pasta og ris, i tillegg til at de spiser mye frukt og grønt.

Protein er ganske så lett å få nok av hvis man kombinerer belgfrukter, nøtter og kornprodukter. Belgfrukter og soyaprodukter, som tofu, er både gode på smak og gode kilder til vegetabilsk protein. Et sunt vegansk kosthold inneholder også sunt plantefett i moderate mengder, for eksempel fra planteoljer, avokado, oliven, nøtter og frø.

Fordeler ved et vegansk kosthold

Forskning på vegansk kosthold viser at det å bytte til en plantebasert diett har visse fordeler. Bare det å ikke innta fett kjøtt har i seg selv positive helseeffekter. Siden det veganske kostholdet baserer seg på inntak av plantebasert mat, får man i seg vitaminrike grønnsaker, friske salater og nøtter med sunt fett og proteiner mer regelmessig.