Ett søk på nettet gir deg svaret: Kaffe forlenger livet. Et nytt søk gir deg dette svaret: Kaffe forkorter livet. Hva er sant, og hva skal du tro? I slutten av denne artikkelen får du et godt forslag. Hva vil du helst mene?

Hvis du er imot kaffe, trenger du ikke bruke lang tid på å finne argumenter på nettet: Kaffe kan være årsaken til revmatiske sykdommer, cyster i kvinnebryst, redusert fruktbarhet, spontanabort, allergi, hjertekrampe, hetetokter, redusert kollagenproduksjon, håravfall, grønn stær, angst og depresjon. Alt du nettopp leste er basert på forskning. Men hvis du misliker disse resultatene og blir bekymret, kan du lese neste avsnitt.

Vil du heller mene at kaffe er sunt?

Det er like kjapt å finne støtte i forskning for dette. Kaffe reduserer muskelsmerter etter trening, øker kroppens fiberopptak, beskytter mot skrumplever, reduserer risikoen for diabetes, Alzheimer, Parkinson, tykktarmskreft, MS, angst og depresjon.

frokost på bordet med bagels og kaffe

Får man høyt blodtrykk av kaffe, eller ikke?

En studie er ikke nok

All forskning er ikke like god, og det er heller ikke slik at vitenskapelige studier alltid fører til en korrekt fremstilling av virkeligheten. Å drive med forskning handler ikke bare om å finne «svaret», det handler like mye om å finne ut om de svarene vi har, fortsatt gjelder. I det neste avsnittet finner du ut litt mer om hvorfor det finnes så mange forskjellige svar når det gjelder kaffe.

Får man høyt blodtrykk av kaffe, eller ikke?

Stort sett alle leger og sykepleiere i hele verden anbefaler at man ikke drikker kaffe før man måler blodtrykket, fordi kaffe får blodtrykket til å stige. Samtidig finnes det forskning som viser at blodtrykket ikke stiger av kaffe. Amerikanske og sveitsiske forskere bestemte seg for å undersøke dette nærmere. De valgte ut en gruppe på femten deltagere, som verken hadde høyt blodtrykk eller foreldre med høyt blodtrykk, og som heller ikke var røykere. Seks av dem var moderate kaffedrikkere. Ni drakk ikke kaffe i det hele tatt. Undersøkelsen ble gjennomført ved at alle deltakerne møtte opp flere ganger.

En gang fikk de en trippel espresso, en annen gang fikk de 250 mg koffein intravenøst, så fikk de en trippel espresso uten koffein, og for å gjøre undersøkelsen enda sikrere, måtte deltagerne også møte opp én gang hvor alle fikk 250 mg saltvann intravenøst, men ble fortalt at det var koffein. Etter hver gang målte forskerne koffeininnholdet i blodet og blodtrykket. Da deltagerne fikk en trippel espresso, steg blodtrykket hos de som ikke drakk kaffe, men ikke hos kaffedrikkerne. Da de ga koffein intravenøst, steg blodtrykket mindre, men nå steg det også hos kaffedrikkerne. Da de så ga deltagerne koffeinfri espresso, fikk forskerne seg en overraskelse. For også nå steg blodtrykket hos de som ikke var vant til kaffe!

Les også: Stress ned blodtrykket med 9 enkle råd.

Folkehelseinstituttet sier dette: Fire kopper kaffe om dagen er trygt!

Koffeinfri kaffe øker også blodtrykket