Når det er sol og varmt ute frister det lite å måtte gå inn for å lage mat, og mange tyr gjerne til enkle og raske løsninger for å ikke gå glipp av det deilige sommerveret.

Sommeren er høysesong for grilling, og det blir ofte en del pølser, hamburgere og rødt kjøtt som grilles. Selv om det selvsagt er helt lov å spise både pølser og rødt kjøtt en gang i blant, er dette matvarer som ofte inneholder mye mettet fett, og som vi derfor bør begrense inntaket av.

Et for høyt inntak av mettet fett i kosten kan bidra til å øke LDL-kolesterolet (det “dårlige” kolesterolet) i blodet, og kan dermed gi økt risiko for hjerte- og karsykdom. De viktigste kildene til mettet fett i det norske kostholdet er bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt og meieriprodukter. I Norge spiser vi i dag for mye rødt- og bearbeidet kjøtt. Helsedirektoratet anbefaler oss å begrense inntaket av disse matvarene til 500 gram per uke. Dette tilsvarer 2-3 middager og litt kjøttpålegg i uken.

Erstatt mettet fett med umettet fett

Samtidig som inntaket av rødt kjøtt er for høyt, er inntaket av fisk og fiskevarer for lavt i henhold til Helsedirektoratet sine anbefalinger. Det er anbefalt å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og også gjerne bruke fisk som pålegg. Dette tilsvarer totalt 300-450 gram fisk i uken, hvor minst 200 gram bør være fet fisk som for eksempel laks, ørret, kveite og sild. Fet fisk inneholder som kjent mye umettet fett, og er en særlig god kilde til flerumettet fett som Omega-3 og Omega-6.

Som nevnt har fettet i kostholdet vårt betydning for kolesterolnivået i blodet, hvor et høyt inntak av mettet fett kan øke det dårlige kolesterolet. Det er ikke bare det å begrense mengden av mettet fett som er viktig, men også å erstatte mettet fett med umettet fett. Nasjonalt råd for ernæring ga i 2017 ut en rapport som konkluderte med at dersom vi erstatter mettet fett med umettet fett kan det forebygge hjerte- og karsykdommer.

Jeg vil derfor oppfordre alle til å tenke seg om to ganger når dere står i butikken og skal handle med noe kjapt og godt til grillen. Kanskje skal hamburgeren vike for en fiskeburger? Eller koteletten for et deilig stykke laks?

Du finne mange gode oppskrifter på fisk til både grillen og kjøkkenet på Roede-kjøkkenet.