Tirsdag etter fastelavnsøndag er duket for den internasjonale pannekakedagen. En dag som opprinnelig ble til fordi det er den siste dagen før fasten, og man ønsket å bruke opp de ferske, mektige råvarene som egg, melk og smør før 40 dager med fasting.

Bli med å feire pannekakedagen 25. februar du også!

Pannekakedagen er også kalt «fetetirsdag». Tanken var at man skulle kvitte seg med fete matvarer så de ikke skulle være til fristelse i fasteperioden. Pannekaker ble sett på som den perfekte alt-i-en retten til å få brukt opp disse ingrediensene, og derfor ble det pannekakedagen.

Pannekaker spises verden over, finnes i utallige former, og i versjoner som kan spises til alle typer måltider. Den norske pannekaken er tynn, stor og hovedsakelig laget på hvetemel, melk, egg og litt sukker og salt. Melk og egg gjør pannekakene rik på protein, kalsium og jod.

 

I Norge spises pannekaker tradisjonelt med blåbærsyltetøy, sukker og bacon, mens  for eksempel Frankrike spiser de løvtynne crêpes med ulike typer fyll avhengig av om de skal spises til frokost, middag eller dessert. De amerikanske pannekakene er tykke og mindre og laget med bakepulver. De spises til frokost og serveres tradisjonelt stablet i et tårn toppet med lønnesirup og krem, eller en klatt smør. En annen klassisk versjon «blueberry pancakes» hvor du blander inn hele blåbær i røra.