Den 16. oktober feirer vi verdens brøddag. På samme dag markerer vi også FNs verdens matvaredag for å skape oppmerksomhet rundt behovet for å skaffe tilstrekkelig næringsrik mat. Brød spises overalt i alle land og alle kulturer, i forskjellige variasjoner – og farges av hvilke kornsorter som har blitt dyrket i de ulike landene.

Hos oss nordmenn er det god tradisjon for grovbrødet, mens i vårt naboland Sverige sverger de til knekkebrødet.

Hvordan vise vår solidaritet?

Verdens brøddag handler om bevissthet om at alle ikke har tilgang til godt brød, og hvordan vi kan være solidariske med alle de som ikke får den maten de trenger.

Vi kan vise vår solidaritet på flere måter, ved blant annet å ta vare på egen helse og spise bærekraftig. Det kan man gjøre ved å velge grove kornprodukter som inneholder rikelig med kostfiber. Å velge kortreiste kornsorter som produseres her i Norge, er et bærekraftig valg! Havre og bygg produseres i Norge, så velg gjerne brød med disse kornsortene.

Det handler også om å etterlate et minst mulig klimaavtrykk. Visste du at vi kaster i snitt  mer enn 8 kg brød per person i løpet av et år? Så vi kan vise vår solidaritet ved at vi alle er bevisst på å spise sunt og grovt brød, som er bra for helsa vår, og spise opp det brødet vi kjøper, slik at matsvinnet på brød blir minst mulig.

Her finner du inspirasjon og oppskrifter på godt brød, både med og uten gluten!

Landbrød fra Ina Janine sin kokebok Eltefri bakst.

Bruk opp brødrestene

Blir det noen skalker og tørre skiver igjen på fjelen etter at alle har laget matpakker? Et tips er å ha en brødpose i fryseren som du samle brødskalker og brødrester i. Frys dette slik at brødet ikke mugner.  Så kan du tine det du trenger og lage smakfulle retter og måltider av brødrestene. Arme riddere er fantastisk godt og en fin måte å få brukt opp brødsrester. Brødpudding er en super måte å bruke opp gammelt brød på, og smaker veldig godt.

Brødkrutonger er  også en smart måte å bruke opp brødrester på. Det er enkelt å lage og smaker godt både i supper, salater og til snacks.

Lurer du på hva du kan bruke brødrester til? Arme riddere (French toast) med bringebær er et godt alternativ – her fra boken “Eltefri bakst”.

Glutenfritt brød

Har du cøliaki eller er gluten-sensitiv, har Det Glutenfrie Verksted flere smakfulle og næringsrike brødmikser, som passer for hele familien. Du finner flere brødmikser fra Det Glutenfrie Verksted i Roede-butikken

Brød finnes i uendelig mange varianter og er en viktig del av et allsidig kosthold. Og så er det jo godt! Vi ønsker at alle skal kunne være med å feire