For mange betyr juletiden både mer mat og mer godt i glasset, ikke minst mer mellom måltidene. Dette kan gjøre det utfordrende å passe vekten. Mange spør sikkert seg selv hvordan man skal klare å komme seg gjennom høytiden og samtidig fortsette prosessen man er i?

Holde vekten

I høytider som jul og påske anbefaler vi i Roede deg til å tenke nøye gjennom om du skal ha som mål å gå ned i vekt, eller om målet skal være å holde den vekten du har ved starten av høytiden. Bestemmer du deg for å holde vekten stabil gjennom høytiden, bør du fortsatt lage deg en plan. Et viktig grep er å snu tankesettet fra å si: «Jeg klarer ikke å holde vekten i julen, så jeg kan like gjerne kose meg med alt jeg har lyst på», til å si: «Denne gangen har jeg en plan, da kommer jeg til å klare det jeg har bestemt meg for!». Det viktigste verktøyet for å holde vekten gjennom julen er å planlegge.

Lag en plan både for julen som helhet, og for de sosiale sammenkomstene. Enten du skal gå ned i vekt eller holde vekten i høytiden, fyll inn en kalender, og lag en god plan for de dagene du skal noe spesielt: Hvor mange porsjoner skal du innta? Hvor mye skal du drikke? Skal du spise litt mindre av noe annet denne dagen? Hvor mye skal du trene denne dagen?

Foto: Mills DA – julemiddag.

Hvor vanskelig er det lette valget?

Det kan bli mye kaloririk mat i julen, både av salt og søtt. Med litt bevissthet er det imidlertid mulig å velge alternativer som sparer deg for mange kalorier.
Det er også andre smarte valg du kan ta:

Lettere tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er de mest kaloririke julemiddagene. Heldigvis finnes det lettere julemat også: Kalkun, torsk og skinkestek uten fett er alle magrere alternativ. Fyll på med grønnsaker og annet smart tilbehør og vær sparsom med de fete sausene.

Mye god mat i god drikke. Det er faktisk slik at drikke alene lett kan utgjøre halve dagsbehovet for kalorier, så ikke glem å ta med drikke i kaloriregnskapet. Drikk vann ved siden av vinen. Ha gjerne mynte eller basilikum i vannet, så ser det straks mer innbydende ut.

Sett frem et fruktfat. Rydd julekakene og julegodteriet bort og pynt heller med klementiner og annen frukt. Står søtsakene fremme, er det alt for lett å gå og småspise – bevisst eller ubevisst. Det er noe som heter ute av øye ute av sinn – og det er sant når det gjelder kaker og godterier. Sett heller frem og pynt stuen med fristende fruktfat – og det er det jo bare lurt å forsyne seg av.

Ta vare på forbrenningen. Det har lett for å bli en del stillesitting i julen og i tiden før. Sett av tid til fysisk aktivitet. Det er godt for fordøyelsen, det gir litt ekstra forbrenning og det er litt lettere å velge smart etterpå. Å være i aktivitet er er en fin måte å være sammen på som alle har godt av og som alle har glede av.

Er du blant dem som ønsker å gå ned i vekt i julen, er det spesielt viktig å planlegge godt, og være ekstra bevisst rundt måltidene. Et tips er å holde igjen litt på måltider tidligere på dagen hvis man vet det kommer en utskeielse på kvelden – så har man litt å gå på. Og enten man skal ned i vekt eller holde vekten i julen, er fysisk aktivitet ekstra viktig i denne perioden. Bruk fridagene til å bevege litt ekstra på deg!

Det er ikke meningen at juletiden skal bli et stressende hamsterhjul hvor du bare tenker på kaloribalansen, men ha bevisstheten med deg og legg til rette for at du tar gode valg for deg selv.

Godt planlagt er halveis gjennomført!