Grovere, grønnere og blåere!

Helsesmyndighetene har satt som mål at den generelle befolkningen skal øke inntaket av grove kornprodukter, grønnsaker og sjømat med 20 % innen 2021. Fokuser på det du bør spise mer av både som smaker godt og gjør godt.

Bli med å nå målet om å spise mer av!

Hvorfor grønnere?

Med fare for å gjenta meg selv: det beste du kan gjøre ved en kostholdsendring er å endre fargespillet i maten din ved å alltid fylle tallerkenen med noe grønt. Grunnen til at fagfolk ikke kommer til å slutte å mase om frukt- og grønnsaksinntaket vårt er fordi disse skattene gir oss mye tilbake. Det er god dokumentasjon på at grønnsaker forebygger en rekke sykdommer, deriblant kreft, høyt blodtrykk og diabetes. Det fine med å anbefale grønt, er at ingen, uansett ståsted i kostholdverden er uenig i at grønnsaker får vi ikke nok av.

Hvordan få det til?

Det å spise mer av det grønne er ikke så vanskelig som det kanskje høres ut. En liten neve som pynt på knekkebrød/brød på morgenen, bær på grøten, litt småspising av knaskerøtter, cherrytomater eller sukkererter før lunsj, rikelig pynt på tallerkenen til lunsj og en god dose  til middag- ja da er du på god vei! Det ser bedre ut for øyet og setter mer smak på maten!

Hvorfor grovere?

Grove og fiberrike råvarer er spesielt gunstig for at tarmen og fordøyelsen vår skal ha det bra. Det er i tillegg god dokumentasjon på at fiber forebygger tarm- og endetarmskreft, som er den hyppigste formen for kreft i Norge. Små endringer i matvarevalg vil altså gi veldig gode ringvirkninger. I tillegg er et fiberrikt kosthold gunstig for en god metthetsfølelse, samt stabilt blodsukker. FIber finner du aller best i hele korn, kime og grønnsaker.

Hvordan få det til?

Små grep gir deg enda bedre kostholdsammensetning!

Grove knekkebrød eller brød til frokost, mellommåltid eller lunsj. Kjøleskapsgrøt til kveldsmat eller frokosten og grov byggris eller andre fullkornsvarianter som tilbehør til middagen. På denne måten får du i deg rikelig med fiber, vitaminer og mineraler.

Hvorfor mer blått- altså råvarer fra havet?

Sjømat og fisk inneholder en rekke unike næringsstoffer vi mennesker har god nytte av. Selen, jod, D vitamaminer og marine fettsyrer for å nevne noe. I tillegg er det ønskelig å erstatte rødt- og bearbeidet kjøtt med mer sjømat sett i et miljøperspektiv.

Hvordan få det til?

Fiskepålegg på grovt knekkebrød sammen med noe grønt noen ganger i uken, gode reker i lake med kesam og vårløk på brød til lunsj,  fiskekaker, stekt torsk, fiskesuppe med hvit fisk en gang i uken og sashimi av laks er heller ikke feil. Når du tester ut nye oppskrifter med fisk oppdager du at det finnes et hav av varianter som knuser gamle myter om at fiskemåltidet er kjedelig. Barn liker faktisk også godt mat fra havet- så dropp pølsene og server sjømat og fisk. Bare les her:

Samarbeid med industrien er avgjørende

I likhet med saltpartnerskapet hvor industrien og myndighetene signerte en avtale som innebar at industrien skulle redusere saltinnholdet i utvalgte produkter ble det i 2017 signert en avtale om å løfte frem måltidsdøgnet med fokus på grovt- grønt og blått. Denne avtalen skal gjøre det enklere for forbrukere å ta sunnere valg i handelen for å nå målet med å øke inntaket av grove kornprodukter, grønnsaker og råvarer fra havet. Matglede er nært beslektet med kosthold og det bør i større grad fokuseres på hva vi bør spise mer av ikke alltid komme med pekefingeren med hva vi bør redusere.

 kilder:

https://www.regjeringen.no/globalassets/departementene/hod/folkehelse/20161206_intensjonsavtale_naeringslivet_hod_m_vedlegg.pdf

Powered by Labrador CMS