Tirsdag etter fastelavnsøndag er duket for den internasjonale pannekakedagen. En dag som opprinnelig ble til fordi det er den siste dagen før fasten, og man ønsket å bruke opp de ferske, mektige råvarene som egg, melk og smør før 40 dager med fasting.

Bli med å feire pannekakedagen 5. mars – du også!

Pannekakedagen er også kalt «fetetirsdag». Tanken var at man skulle kvitte seg med fete matvarer så de ikke skulle være til fristelse i fasteperioden. Pannekaker ble sett på som den perfekte alt-i-en retten til å få brukt opp disse ingrediensene, og derfor ble det pannekakedagen.

Pannekaker kan defineres som en rett som tilberedes i panne der kakerøren består av en meltype, væske, og litt fett og salt. Pannekaker spises verden over, finnes i utallige former, og i versjoner som kan spises til alle typer måltider.

Den norske pannekaken er tynn, stor og hovedsakelig laget på hvetemel, melk, egg og litt sukker og salt. Melk og egg gjør pannekakene rik på protein, kalsium og jod.

De norske pannekakene nytes tradisjonelt med blåbærsyltetøy, sukker og bacon. Disse pannekakene er enkle å lage og en sikker vinner blant store og små, men siden det er den internasjonale pannekakedagen, er det ingen ting i veien for å prøve en annen variant.

I Frankrike spiser de løvtynne crêpes, som er laget av omtrent det samme som den norske pannekaken. Crêpes serveres med flere ulike typer fyll avhengig av om de skal spises til frokost, middag eller dessert.

De små, tykke amerikanske pannekakene er populære, spesielt til frokost. I tillegg til de vanlige ingrediensene, er det bakepulver i røra, som gjør dem luftige. På amerikansk vis serveres de stablet i et tårn toppet med lønnesirup og krem, eller en klatt smør. En annen klassisk versjon som bør testes er med hele blåbær i røra, såkalte «blueberry pancakes».

Blinis er navnet på russiske pannekaker som lages med gjær. De kan serveres med ulike toppinger, både salte og søte. Den klassiske serveringsmåten er med rømme og kaviar. I den originale oppskriften brukes det bokhvetemel, men hvis dette blir vanskelig å få tak i, er byggmel en sunn og smakfull erstatning.

Dersom du ønsker en lettere fetetirsdag, kan du for eksempel bytte ut fint hvetemelet med andre, grove meltyper som havre, bygg og rug, redusere litt på sukkermengden og smørmengden.  Da får du variert smaken og pannekakene blir rikere på fiber, vitaminer og mineraler.

Pannekaker er også en god måte å bruke opp rester av melk som har gått ut på dato, men som lukter og smaker fint. Fyll gjerne pannekaker med rester av kjøttpålegg og grønnsaker –  her er det bare å prøve seg frem. Du kan også være litt bevisst på hvordan du steker pannekakene. Bruk gjerne en teflonpanne, da trenger du ikke så mye fett i pannen når du steker  pannekakene.

Prøv en ny vri på din favorittrett

På Roede-kjøkkenet har vi mange oppskrifter på sunne og smakfulle pannekaker til både middag og dessert: Flere pannekakeoppskrifter og søte varianter finner du her

Savory – til lunsj eller middag

Sweet – til frokost eller dessert

 

Håper det smaker!

Astrid Strømsnes,
3 års student på samfunnsernæring Bachelor og i praksisplass hos Roede AS