Vet du hva maten du spiser inneholder – hvor mye energi det er i den? Å gå ned i vekt handler ikke om å spise mindre, men om å velge smart og riktig. Gjør du gode valg kan du spise mer. Mange av våre kursdeltakere får store ”aha-opplevelser” når de kommer på et Roede-kurs og lærer hva maten de spiser egentlig inneholder.

De fleste mener de vet hva som er sunt og hva som ikke er sunt.  Men vet vi nok?  Og må vi virkelig kutte ut alt som er godt for å justere vekten?

Spiser mer og oftere

Nei – det er viktig å ikke kutte alt det som er godt når man skal ned i vekt – da er det lettere å leve med de nye gode vanene. Det interessante er, synes jeg,  at de fleste som skal ned i vekt oppdager at de må spise oftere og gjerne mer mat enn før.

Mange blir overrasket over hvor mye mat de må spise når de går over til et sunt og variert kosthold! For velger man den sunne gode hverdagsmaten, kan man spise mye mat. All mat er lov, men noe må man selvfølgelig spise i mindre mengder enn annen mat.  Dette er kunnskap som må læres, og det er individuelt. Mye av det vi jobber med på Roede-kurs er hvordan den enkelte skal balansere og velge smart både i hverdagen, men også i helger og ferier.

 

Aha-opplevelsene som gjør inntrykk

Sjokolademuffins gir like mye energi som en hel middag. Tenk deg at du er på vei hjem fra jobb, du er sulten og du tar med en sjokolademuffins fra bensinstasjonen – som du kjapt hiver i deg i bilen før middag.  Du vet sannsynligvis at en muffins ikke er det sunneste valget – men visste du den inneholder like mye energi som en hel middag – mellom 400 til 650 kcal (avhengig av størrelse)?

Olivenolje er sunt! Ja, det er det! Men det er også kaloririkt. Mine kursdeltakere fikk seg en skikkelig a-ha opplevelse da de ble bevisst på at en spiseskje inneholder 90 kcal. Det betyr at  ovnsbakte poteter hvor man heller over “litt” olje går fra å være et tilbehør på ca 150 kcal blir et tilbehør med dobbelt så mange kalorier  – og du blir ikke noe mettere. Ta gjerne på olje, for det er sunt, og det smarte trikset er at du måler opp en spiseskje og gnir potetbåtene inn med oljen – det smaker like godt og du sparer masse kalorier.

Tre øl = middag? Mørke kvelder innbyr til hyggelige stunder, gjerne med en øl eller et glass vin eller to. Men visste du at alkohol inneholder svært mange kalorier?  Tre halvlitere med øl gir deg like mye energi som en hel middag (200 kcal pr halvliter, en normal middag gir 600 kcal). I tillegg vet vi at de flytende kaloriene ikke gir den samme metthetsfølelsen som tilsvarende kalorier fra mat, og at disse kaloriene oftest kommer i tillegg. TIPS: drikke rikelig med vann ved siden av vinen eller ølen – og da varer vinen og ølen gjerne litt lenger.

Lettere tilbehør til middagen! Velger du å tilberede rømmedressinger og dipp til middag eller snacks kan du spare mange kalorier med å bytte ut seterrømme eller vanlig rømme med kesam eller rø