Pølser er ikke noe at det sunneste man kan spise, men er noe som inngår i kostholdet til de aller fleste, og kanskje spesielt i løpet av sommerhalvåret. En positiv ting med et pølsemåltid er at det er veldig lett å lage. Er du blant dem som bare spiser pølse en sjelden gang, er det ikke så viktig å se på næringsinnholdet.

Nyter du derimot pølser opptil flere ganger i uken, kan det definitivt være lurt å gjøre seg litt bedre kjent med hva pølsene faktisk inneholder. Det er fordi vi anbefales å begrense inntak av rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt – som pølser, og annen farsemat, da det kan utgjøre en fare for helsa. Og det er nokså store forskjeller, særlig i andel kjøtt og innhold av salt, spesielt når man sammenlikner «vanlige» pølser med magre pølser, og kjøttpølser vs kyllingpølser.

Husk også at næringsinnholdet sier ikke noe om selve produktkvaliteten og hvor ultraprosesserte pølseproduktene er. Vi vet det at mye ultraprosessert mat kan påvirke helsen negativt, fordi man ofte spiser mer av denne typen mat.

Hvis man liker å nyte pølser ganske ofte, er det lurt å velge blant de magreste pølsene, og begrense seg til en eller to pølser. Ha rikelig med salat og grønnsaker ved siden av.

Det beste er å velge en mager pølse, og spise mye grønt ved siden av.

Prøv gjerne noen av disse lettere pølsevariantene:

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på forskjellige grillpølser. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, fett og salt og kjøttprosent. Mye kjøtt har trukket opp, mens mye energi, fett og salt har trukket ned. Vi har også sett på ingredienslisten. Lang ingrediensliste har trukket ned, mens kort har trukket opp. Ofte betyr en lang ingrediensliste at næringsstoffer er fjernet og at «fyllstoffer» er lagt til. To av produktene har fått Nøkkelhullsmerke, det trekker også opp.

Smak er ikke tatt med i testen. Produktene i testen er rangert i forhold til hverandre, og basert på dette får de et terningkast.

Kilder

Den ernæringsmessige vurderingen er gjort på bakgrunn av varedeklarasjonen som står på pro