Antioksidanter er noe de fleste av oss vet at vi må få i oss nok av – men hva var nå egentlig disse antioksidantene igjen?

Antioksidanter er en stor gruppe stoffer som har til felles at de beskytter cellene i kroppen vår mot skadelige stoffer. I kroppens stoffskifte dannes stadig små mengder av «frie radikaler», som kan skade kroppens celler og vev. Det er viktig at vi får i oss nok antioksidanter fordi disse fungerer som kroppens forsvarere mot de skadelige stoffene. Blir det overskudd av frie radikaler i forhold til antioksidanter, kan det skapes «oksidativt stress» som tærer på kroppen og som på sikt kan føre til sykdom.

Så, hvordan sikre oss at vi får tilstrekkelig inntak av antioksidanter?

Selv spiser jeg (mener jeg) veldig variert og «sunt» med et godt inntak av frukt, bær og grønnsaker. Disse matvarene inneholder rikelig med antioksidanter! Ofte er det høyere innhold av antioksidanter jo sterkere farge det er på frukten eller grønnsaken, og de ville bærsortene topper nivåene av antioksidanter i vårt norske kosthold. Jeg liker å kunne spise god mat og samtidig vite at det jeg får i meg er næringsrikt. Et par forslag til retter du kan lage med bær, som også smaker veldig godt, er for eksempel en frisk tyttebærsmoothie eller min favoritt – en deilig blåbærpai.

Nå som høsten er på vei er det fint å kunne bruke sesongbaserte råvarer i matlagingen. Prøv denne gode fiskeretten Torskewok med grønnkål, eller prøv deg på Grillede rødbeter. Både grønnkål og rødbeter er grønnsaker som er proppfulle av antioksidanter! Jeg liker å bruke både frisk salat eller varme rotgrønnsaker til mine middagsmåltider.

Et godt tips fra meg til deg, er å legge inn en antioksidantrik grønnsak til hvert måltid. «Lurer» du inn rødbeter, grønnkål og andre sterkt fargede rotgrønnsaker i middagen, sikrer du deg tilskudd av antioksidanter hver eneste gang. Godt for kropp og sjel!