4 menn forteller om deres erfaring med Roede Mann på vårt kurssenter i Sandvika

Olaf smiler bredt. Etter en vanskelig periode, føler han seg bra, og hans vektkurve peker nedover igjen. Mens gruppen venter på at alle blir veid og kursmøtet begynner, går praten om det meste. Det er god stemning.

I dag har alle grunn til å smile når de kommer ut av kontoret til kursleder Maria F. Ellingsen, etter veiing og en liten prat. Men det er ikke alltid slik. Forrige uke var ikke alle like fornøyde med vektutviklingen. Da snakket de åpent om det, stilte spørsmål til hverandre, kom med oppmuntrende ord, tullet litt og innen kort tid fylte latteren rommet. «Vi har stor takhøyde», forteller Martin. «Vi fleiper og tuller, både oss gutta imellom og også med Maria. Vi pusher hverandre litt og ler sammen».

I desember 2019 intervjuet jeg 4 kursdeltagere på Roede Mann hos Maria på Roede-kurssenteret i Sandvika. Martin Fronth (58), Olaf Angell (75) og Ørjan Skyrud (57) hadde gått gjennom hver sin prosess og var veldig nære trivselsvekten. Alle 3 hadde planer om å fortsette med Hold vekten kurs etter nyttår. David A. Wright (62) hadde begynt på kurs i slutten av oktober. Han hadde allerede gått ned i vekt da vi møttes, men hadde fortsatt en lang vei å gå. Da han begynte på kurs veide han 132 kg.

Ørjan Skyrud og Martin Fronth. Foto: Fabiana Botrel Sorter

I samme båt

Martin har tatt av 20 kilo. Han forteller at han gjorde det i to trinn. Først fokuserte han på kostholdet, og etterpå kom treningen. «Det merkes veldig godt på treningen at jeg ble 20 kg lettere», sier han fornøyd.

Martin mener at det å gå på kurs var viktig for han. Han trekker fram samholdet i gruppen, forpliktelsen og fokuset det gir som avgjørende for å nå resultater.

«Vi har et fast møtepunkt i uken, vi har noe vi skal skjerpe oss til, jeg må passe på og være nøye med det jeg putter i meg, vi må fokusere på å ta de riktige valgene i stedet for å bare gape opp og si ja takk til alt sammen.», sier Martin.

Alle fire er fornøyde med å gå på kurs og forteller at de gleder seg til kursmøtene.

«Det er kjempekult! Denne «mannegjengen» som vi er, jeg gleder meg til å treffe dem hver onsdag. Det er gøy å høre hva de andre sier, at de kommer med tips, jeg kommer med tips, så utveksler vi. Vi er i samme båt.», forteller Ørjan smilende.

Olaf Angell og Ørjan Skyrud. Foto: Fabiana Botrel Sorter

Jo-jo slanking

Olaf har en lang historie med jojoslanking. Hans første møte med Roede-metoden var på 80-tallet. Han forteller at han har vært på Roede-kurs hvert tiende år siden den gangen, men at han pleier å gå opp i vekt igjen med engang han slutter på kurs. Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Roede, forklarer at mange som har gått ned i vekt undervurderer hvor krevende det er å holde den nye og lavere vekten.

«Kroppen skriker etter å komme tilbake til sitt «gamle jeg» og sender rikelig med sultsignaler for å få oss til å spise mer. Da gjelder det å ikke senke garden, men holde fokus på både hvor mye du spiser og hvor aktiv du er. Derfor er oppfølging i denne fasen så viktig.», sier Kari Bugge

Olaf har vært på Roede Mann hos Maria siden 2018. Han er fornøyd med sin vektutvikling, er aktiv og går lange turer i skogen. Og nå er han bestemt på å fortsette på kurs til han når målet sitt om å opprettholde trivselsvekten, denne gangen for alltid.

«Jeg skal ikke slutte nå. Jeg skal i hvert fall gå videre, sånn at jeg ikke går opp igjen, når jeg har jobbet så hard for å komme ned», slår Olaf fast med et bredt smil.

David A. Wright (62) begynte på kurs i slutten av oktober 2019.

En åpenbaring

Det ser ut til at mange menn trenger en dytt i riktig retning før de tar grep om livsstilen. Alle disse fire ble også oppmuntret av noen i familien eller fastlege til å prøve Roede-kurs. David forteller at fastlegen hans hadde mast i to år på at han burde gå ned i vekt. Til slutt slo kona fast at nå var det nok, nå måtte David melde seg på kurs. Og det gjorde han, men han innrømmer at han var skeptisk og egentlig manglet motivasjon:

«Jeg ønsket ikke å begynne på kurs, jeg var presset til det. Jeg var skeptisk til et organisert tiltak, jeg var vant til å gjøre alt selv. Men det var en åpenbaring å komme på kurs, da kom motivasjonen, på grunn av gruppen og ikke minst på grunn av kurslederen Maria som er veldig kunnskapsrik, forklarer hvordan alt egentlig henger sammen med følelser og spising, og inspirerer til motivasjon.»

Et lettere liv

Klærne passer og det er lettere å bevege på seg. På Roede kurs har de lært om kosthold og har fått et mer bevisst forhold til matinntak. Marias Roede Mann deltagere nyter forandringene de allerede merker:

«Jeg føler meg mye mer vel. Jeg føler meg mye mer fornøyd med meg selv. Bare det å føle seg lettere i kroppen, synes jeg det er utrolig deilig. Og at skjorter passer, sånne små ting.», forteller Ørjan.

«Mye lettere å gå opp trappene, nå løper jeg opp trappene. Mye lettere å kle på seg, ta på seg sokkene, å sykle. Jeg har gått ned to buksestørrelser!», forteller Martin.

FRA 4XL TIL SMALL: David er nesten ikke til å kjenne igjen, her sammen med sin kursleder Maria F. Ellingsen.

Et nytt menneske

Jeg avtalte å møte David igjen i slutten av mai 2020. Det er en smilende mann som kommer gående raskt mot meg fra Løkketangen, på vei til Roede-kurssenteret i Sandvika, hvor Maria og jeg venter på han. Han er nesten ikke til å kjenne igjen.

«Jeg har aldri følt meg så frisk, jeg føler meg som et nytt menneske! Alt er lettere.», sier David med stjerner i øynene. Han har tatt av hele 40 kilo. Han viser meg og Maria de nye buksene sine. «Slim fit!», sier han og ler.

David har artrose i begge knærne og var inaktiv da han begynte på kurs. Han forteller at det gjorde vondt å gå, spesielt opp trapper, og det gjorde vondt til og med da han lå i sengen. Da jeg snakket med David i desember, hadde han ikke noe planer om å begynne med fysisk aktivitet og konsentrerte seg om kostholdet.

Han registrerer absolutt alt han spiser og Roede-appen har vært avgjørende. «Det gir meg fullstendig oversikt som igjen gir meg kontroll. Mitt mål, hver dag, er å få kostholdscore 10. Og det har jeg hatt hver dag i flere måneder!»

Kostholdscoren forteller de som bruker appen om kostholdet er godt sammensatt og om kroppen får alt den trenger i riktig mengder. Med andre ord, har David knekket koden for et sunt kosthold og har nå gode matvaner.

«Poenget er å endre vaner over så lang tid at den nye livsstilen blir et foretrukket valg.»

Tankeprosess

Med en lettere kropp, har David ikke noe problem med å gå. Han kjenner fortsatt knærne, men de er ikke lenger så plagsomme. «Det er en stor forskjell. Og det er rimelig det, det er bare ren fysikk dette her, hvis du fjerner 40 kilo vekk, da er det mindre belastning.»

Men forandringene er ikke bare fysiske. David har endret syn på fysisk aktivitet. Han forteller at han har hørt Maria snakke om hvor viktig fysisk aktivitet er siden han begynte på kurs. Han har også lest hva eksperter sier om muskelsvinn og alder. «Jeg må anerkjenne at det Maria sier, og alle de som kan dette, at med alder øker behov for styrketrening. Så jeg må gjøre noe nå.», sier han og utdyper:

«Jeg har en tankeprosess gående internt nå for å begynne å bli mer aktiv. Jeg har kjøpt dette», sier han og viser meg den sorte aktivitetsklokken han har rund håndleddet. «Kanskje det er det første steget. Og så har jeg så vidt begynt å gå turer. Jeg begynner smått.»

 

Tekst og bilde: Fabiana Botrel Sorter
Sertifisert Roede-kursleder og frilansjournalist