Ja, vil jeg si, uten noe betekningstid!

Karbohydrater er som kjent et næringsstoff som gir oss energi, og er hjernens foretrukne drivstoff. Når vi tenker på karbohydrater tenker vi gjerne på pasta, ris, poteter, frukt, og ikke minst, godteri, kaker og kjeks.

Alle disse produktene inneholder ulike typer karbohydrater, som sukker, stivelse og kostfiber. Mens sukker og stivelse bidrar til rask energi, bidrar kostfiber også med energi, men en langsommere variant.

Og det er her raske og trege karbohydrater kommer inn i bildet.

Roede-brødet er et fiberrikt brød, og en god kilde til trege karbohydrater. Oppskriften finner du på Roede-kjøkkenet.

Rask vs treg

Matvarer som inneholder mye sukker og stivelse, som gir rask energi, kaller vi gjerne for raske karbohydrater. Disse er ofte svært bearbeidede matvarer, som gir en rask blodsukkerstigning, og finnes i mat som:

 • Loff
 • lys pasta

  Frukt og grønnsaker er en god kilde til trege karbohydrater. Ha mye av dette i kjøleskapet ditt til enhver tid!

   

 • Hvit ris
 • Godteri, kjeks, kaker og annen gjærbakst
 • Brus

Vi anbefales å redusere inntaket av slik type mat, da den inneholder lite annet enn sukker og stivelse.

Les også: Hva er egentlig forskjellen på ulike pastatyper?

Matvarer som inneholder mye kostfiber, som gir langsommere energi, kaller vi for trege karbohydrater, og de gir også en god og langvarig metthetsfølelse. Matvarene er som regel lite bearbeidede. Disse matvarene er ikke helt uten sukker og stivelse, men på grunn av kostfibret, forsinkes opptaket av sukkeret i blodet. Dermed får man en mer moderat blodsukkerstigning.

Matvarer med trege karbohydrater:

 • Fullkornsprodukter, som grovt brød og knekkebrød (velg brød med grovhetsprosent mellom 75-100%)
 • Havregryn
 • Frukt og grønnsaker
 • Usukret kornblanding
 • Bønner og linser
 • Frø

Dette er mat vi bør spise mer av, og er mat som det bør være god plass til i et ellers sunt og variert kosthold.

Les også: Sunn mat er ikke kjedelig!

Noen raske karbohydrater er også ok

Det er viktig med karbohydrater i kostholdet, da de er en viktig kilde til vitaminer, mineraler og kostfiber, men alle burde lære seg hvilke karbohydrater som er kloke å velge.

Den enkleste måten å gjøre det på er å se på fiberinnholdet.

Mye fiber, ja! Lite fiber, nei, begrens inntaket! Noen ganger har kroppen selvsagt behov for rask energi, som i forbindelse med trening, eller hos en diabetiker med føling, men da trenger man ikke store dosen. Husk, raske karbohydrater gir mye energi, og man blir for sulten igjen.

Men siden andel fiber ikke alltid gir svaret, burde man også se nærmere på selve matvaren. For karbohydrater fra enkelte frukter kan gi rask blodsukker-stigning, men de anses likevel ikke å være raske karbohydrater på en “usunn” måte, fordi de bidrar med nyttige vitaminer og mineraler. Frukt med raske karbohydrater er for eksempel banan og druer.
Fiber og fullkorn er med andre en god indikator for mange matvarer, men ikke i alle tilfeller.
 • Det er mange viktige grunner til å inkludere langsomme karbohydrater i kostholdet, som redusert risiko for hjerte- og karsykdom, kreft og andre livsstilssykdommer, samt gjør det enklere å holde vekten. Mer fiber er rett og slett bra for helsen. Og det gir matglede!
 • Det er ingen grunner til at man skal inkludere sukker og sukkerholdig mat og drikke i et kosthold. Men litt, ja det er selvsagt lov!

Vil du lære deg hvordan du skal få bedre kvalitet på karbohydrat-inntaket ditt? Følg Roede-metoden! Og last gjerne ned Roede-appen for å se hvordan fiberinntaket ditt er!