Vi i Roede er opptatt av at det ikke skal være forbud mot noe, men vi anbefaler måtehold. En fin måte å begrense alkohol, brus og annen energirik drikke på er å holde seg til en dag i helgen hvor et glass eller to til maten er ok. Drikke kan inneholde mye energi, men gir sjelden den samme metthet som tilsvarende energimengde i form av mat. Fordi drikken ofte kommer i tillegg – og ikke istedenfor, anbefaler vi måtehold!

Ikke forbud, men måtehold!

Fakta om sukkerdrikke og alkohol

Nordmenn kjøpte 460 millioner liter brus i 2018, som er det laveste på mange år, men vi drikker fortsatt for mye. Mange har kanskje byttet til sukkerfri drikke og unge sverger mer og mer til energidrikk, mange med sukker. Brus og annen sukkerdrikke gir tomme kalorier ettersom det vil gi kroppen energi, men ingen andre av de viktige næringsstoffene.

Bruk brus som kosedrikk, og ikke som tørstedrikk!

I snitt drikker nordmenn i alderen 15 år og eldre nesten 7 liter ren alkohol per år. Menn drikker dobbelt så mye som kvinner. Det går an å inkludere alkohol i en livsstilsendring, men da gjelder det å ha fokus på: Hvor mye man drikker (hvor mange enheter), hvor ofte man drikker (antall dager i uken/måneden) og hvilke konsekvenser alkoholinntaket har (orker man for eksempel ikke den planlagte treningsøkten dagen derpå?). Så nyt noen få enheter, og husk, du kan ikke «danse deg edru». Alkoholforbrenningen foregår med konstant hastighet!

Hva med juice og smoothie – det er jo frukt?

Butikkene bugner etterhvert av ulike typer smoothie og juicer. Disse inneholder fruktkonsentrater og er sjelden tilsatt med sukker. Isolert sett er det noe bedre med denne drikken enn brus fordi det er en viss andel vitaminer grunnet frukt eller grønt. Likevel er det nok mange som ikke er klar over at store mengder med dette gir omtrent like mye sukker som brus.

Særlig til små barn er dette noe å tenke på da stadig flere går rundt å drikker “sunn juice/smoothie” fra klemmeposer. En pose innimellom går selvsagt helt bra,men det kan fort bli mye energi, lite metthet og ikke spesielt gunstig for tennene om det blir en klemmepose eller smoothie flere ganger per dag. Frukten i smoothien er kokt såpass mye ned at mesteparten av det som er igjen er sukker.

Tips! Lag smoothien selv med rikelig bær, tilsett syrnet yoghurt og havregryn i stedet for kun juice og eksperimenter med grønnsaker. Da får smoothien litt mer næring enn den juicebaserte du får kjøpt på butikken.

Kaffe har blitt mer enn en kopp sort traktekaffe

Kaffe i seg selv inneholder antioksidanter og moderate mengder har ikke vist seg å gi noen negative helseeffekter, tvert imot. På 90 tallet kom den amerikanske tradisjonen med ulike kaffedrikker i “take away” kopp og trenden er økende og stadig kommer det nye “kaffedrikker” på markedet. Du får alt fra cappucino, latte til frappe med både sirup, is og krem. Det er da en kopp kaffe blir mer enn dessert enn en pausekopp i hverdagen.

Det er klart det blir mye energi og lite næring med en frappucino som er større en dagens middag og inneholder mye fett og opptil 54 gram sukker. En stor latte på helmelk ble tidligere trukket frem som en drikk med mye energi, men en frappeucino slår det meste og passer aller best til lørdagskos fremfor noe annet. 

En latte passer dog perfekt som et mellommåltid eller etter trening! og du…lettmelk er vel så godt som helmelk. Hva velger du?

Alternativer til det søte?

Helt klart vann som tørstedrikk!

De aller fleste vet at vann er den beste tørstedrikken, men det er klart at innimellom er det godt å drikke noe med litt mer smak. Etter min mening er det smart å redusere sukkerdrikke ved å velge sukkerfri fordi du unngår å drikke unødvendig energi. Likevel vil det være smart å bli vant til å drikke vann som tørstedrikke og  heller velge sukkerfrie varianter av og til. Ved å kutte ned på det som smaker søtt blir du også vant til å ta valg om å drikke vann.

Det er slik at selv om Pepsi max ikke inneholder sukker så er det uheldig for tenner grunnet syreinnholdet. Litt saft med smak kan være et godt alternativ i sommervarmen, men man skal heller ikke kimse av å bruke frosne jordbær som isbiter, appelsin- eller limebåter i iskaldt vann heller. Et annet tips er å fryse saft-isbiter, dekorativt i vann muggen og gir et hint av en annen smak.

Det er lett å tro at drikke ikke er mat. Dessverre er det mye sant i det kjente ordtaket som sier: ”Det er mye mat i godt drikke”.