Trening – medisinen mange glemmer

Det er kanskje lett å tro at hjerne og kropp fungerer hver for seg, men det du gjør med kroppen din kan faktisk ha stor effekt på hvordan du føler deg mentalt. Fysisk aktivitet styrker hjernen, kanskje mer enn noe annet organ. Hvem skulle ha trodd det?

Forskning viser at du blir smartere, gladere og mentalt sterkere av å bevege deg. Nye hjerneceller og nerveforbindelser utvikles, og hjernen bades i velværehormoner som gjør deg mer kreativ, mer optimistisk og i bedre stand til å tåle stress.

Å være aktiv betyr ikke at du må oppholde deg timevis i treningsstudio. Det passer jo ikke for alle. Finn fysiske aktiviteter som du liker, som passer inn i din hverdag og som gjør at du får lyst til gjenta aktiviteten igjen i morgen. La deg også inspirere av disse kjente gutta:

Jeg prøver å få til en liten joggetur hver dag hele året, veldig rolig og ikke lenger enn 10-20 minutter. Humøret og initiativet øker betraktelig – til glede for både meg og familien. – Kjetil André Aamodt, tidligere alpinist med flere medaljer fra internasjonale mesterskap enn noen annen alpinist.

Hvor mye – hvor ofte?

For Anders Hall Grøterud, daglig leder i Aktivitetsalliansen, er det bare 18 minutter noen ganger i uken som skal til. Det er enorm forskjell på litt fysisk aktivitet og ingen fysisk aktivitet, sier han. Bare det å reise seg opp fra stillesittende har mye å si for kjemien i kroppen, så det å skape variasjon gjennom bevegelse er i seg selv forebyggende. Går du fra stillesitting til å bevege deg en halvtime oppnår du store gevinster.

Og i forhold til vektreduksjon er det ekstra viktig å være fysisk aktiv, da det bidrar med det ekstra mentale overskuddet man kan trenge for å følge en kostplan.

Det er en lang rekke mentale effekter som oppnås gjennom fysisk aktivitet: Økt mental kapasitet, økt velvære, bedre selvtillit, mindre depressive tanker, du sover bedre og er bedre rustet til å tåle en trøkk. Anders går så langt som å si at man kan bruke aktivitet som medisin, for både fysisk og psykisk helse.

Så hvor ofte burde man være fysisk aktiv, og hva bør man gjøre? Alt er bedre enn ingenting, mener Anders. Gå ut i verden i 5 minutter med god armsving, snu og gå tilbake. Da får du 10 minutter, som er overkommelig for de aller fleste. For å oppnå de største effektene vil 15-45 minutter fysisk aktivitet tre ganger i uken kaste godt av seg, særlig om du får opp pulsen og får litt farge i ansiktet. Gjør den aktiviteten du har lyst og mulighet til å gjøre. Den beste aktiviteten er som kjent den du får gjort.

– Selv har jeg en joggerunde rett utenfor huset som tar cirka 18 minutter. Jeg kan velge å løpe rolig eller dra på litt. Det viktigste er at jeg får gjort det, at det er overkommelig og at jeg har lyst til å gjenta runden igjen om et par dager!

Anders Hall Grøterud, daglig leder i Aktivitetsalliansen

Les også: Fylte Litteraturhuset til randen!

Påfyll før, under og etter trening

Skal du ut på en lenger treningsøkt kan det være lurt å passe på at du har fylt opp energilagrene, og har noe påfyll tilgjengelig underveis i treningsøkten ved behov. Det er også viktig å fylle på etterpå. Her er våre tips:

FØR trening: (1-2 timer før). Like viktig som oppvarming er det å spise før treningen slik at du yter best. Eksempler på mat før trening er: Brødmat med magert pålegg, havregrøt/kornblanding med melk, smoothie med frukt, bær, grønt og eventuelt litt kesam/yoghurt.

VED treningsøkter: som varer over 90 minutter kan det være en fordel å innta raske karbohydrater som banan, rosiner eller en energi bar/drikke. Husk også å fylle på med vann!

Påfyll av energi ETTER trening: er viktig for optimal restitusjon. En blanding av karbohydrater og proteiner er gunstig og gir rask tilførsel av energi. Eksempler er: Smoothie, banan, yoghurt med korn eller sjokolademelk. I tillegg er det viktig med nok hvile og påfyll av væske!

Ha en fin treningsøkt 🙂

Powered by Labrador CMS