Roede som antidepp-diett

Første gang jeg leste uttrykket “antidepp-diett”, smilte jeg. For det er nettopp dette Roede-kostholdet blant annet også handler om; å spise seg vekk fra depresjon og nedstemthet. Forskere er enige om at effekten er stor!

Men dessverre er det slik at over 300 millioner mennesker i verden er rammet av depresjon, og at sykdommen stadig blir mer vanlig. Ifølge Folkehelseinstituttet vil mellom én av seks og én av fire ha en psykisk lidelse i løpet av et år. Over 300.000 nordmenn bruker antidepressiva, og det har vært en økning i forbruket i alle aldersgrupper, inkludert tenåringer.

Det som er mindre depressiv lesning, er at et sunt og variert kosthold kan ha en stor effekt på psykiske lidelser, og kan i mange tilfeller erstatte medisinene.

Helt uten bivirkninger

Det er synd at ikke flere bruker kosthold som medisin, for den er jo helt uten bivirkninger! Dette faktum blir vi bare mer og mer sikre på, nå som mer og mer forskning viser hvordan kostholdet påvirker den mentale helsen.

En stor studie, som inkluderer 46.000 deltakere, viser at kosthold kan redusere symptomer knyttet til depresjon (1). En annen studie viser også at et dårlig kosthold kan øke risikoen for å utvikle depresjon, og motsatt, at å spise sunt kan virke forebyggende (2). En tredje studie konkluderer med at siden effekten er så stor, bør man nå «gå fra bekreftelse til implementering» (3). Forskere anbefaler faktisk nå at «ernærings-psykiatri» burde inngå som del av behandlingen (4). Her handler det ikke om å gå ned i vekt og slanke seg, men om å spise sunn mat med god kvalitet.

Likt middelhavsdietten

Å spise sunt i denne sammenheng, handler om å spise rikelig med frukt og grønnsaker, magert kjøtt og fisk – og spesielt fet fisk. Middelhavsdietten trekkes ofte fram som et kosthold som beskytter mot depresjon. Middelhavskost kjennetegnes av et høyt inntak av umettet fett som finnes i olivenolje og nøtter, samt mye frukt, grønnsaker, korn og et moderat inntak av rødt kjøtt, melkeprodukter og alkohol. Og med lite sukker og raske karbohydrater. Ikke helt ulikt Roede-kostholdet, med andre ord…

Men selv om det nå finnes mye god forskning på den utrolig gode sammenhengen mellom et sunt kosthold og redusert risiko for psykiske lidelser, skal man selvsagt ikke uten videre slutte på eventuelle medisiner uten å ha snakket med lege. Dette er ikke ment som en oppfordring til å erstatte medisiner, men et innlegg som kan benyttes som generell og viktig informasjon til de som måtte trenge det.

Fysisk aktivitet!

Fysisk aktivitet kan også ha en positiv effekt på mennesker med psykiske lidelser, viser forskning. Det er fordi fysisk aktivitet fører til kjemiske endringer i hjernen, som påvirker humøret positivt. Her håper jeg mange kjenner seg igjen! Det er litt tyngre å komme seg ut på kalde og mørke høstkvelder, men du verden så deilig det er når man kommer hjem igjen!

Min erfaring er også at regelmessige måltider henger sammen med en bedre døgnrytme, et sunnere kosthold og økt grad av fysisk aktivitet. Og om man ikke får til alt på en gang, så kan man prøve å starte et sted. Litt er bedre enn ingen ting!

Referanser:

(1): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30720698
(2): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31596866
(3): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30835294
(4): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147775/

Powered by Labrador CMS