Jeg får starte med slutten. Slutten på den forrige treningsøkten jeg hadde med to av barna mine så omtrent sånn ut: Mens jeg dyttet på joggevognen med 3-åringen i, dro jeg 5-åringen, som var blitt sliten av å sykle, med et drikkebelte som jeg hadde festet til sykkelstyret hennes og til vognen som jeg dyttet, slik at hun fikk litt ekstra drahjelp.

Der og da så det sikkert ikke helt bra ut, og hvis noen gikk forbi må de ha tenkt «hun gærne mammaen som bare MÅ trene!». Men det de ikke visste var at 5-åringen allerede hadde gjort en solid egeninnsats i flere kilometere, mor hadde fått løpt seg en tur og 3-åringen hadde fått sin dose med formiddagssøvn. Turen endte på en cafe og alle tre var veldig fornøyde! Og det tok ikke lange tiden før det tikket inn en melding på treningsapp-en min, fra en venninne som hadde sett treningsøkten jeg nettopp hadde registrert. Hun ga meg “kudos” og skrev «trening med barna er undervurdert!» i kommentarfeltet.

gjengen

Her er vi på cafe etter at treningsøkten er over. Bedre treningspartnere finnes ikke!

Win win!
Og mer riktig kan det ikke bli sagt! På cafeen vi endte opp på lå det uten tvil rikelig med lykkehormoner spredt rundt på bordet sammen med bollesmulene. Selv om jeg trener nokså målrettet, er det noen ganger mer enn OK å legge igjen den opprinnelige treningsplanen hjemme, og bruke tiden sammen med barna. Da får jeg jo faktisk gjort de to tingene som er viktigst for meg i fritiden, nemlig å være sammen med barna mine og å trene og bevege meg.

Barn elsker å være i bevegelse, så her er det egentlig bare å være kreativ. Løping med barn som sykler ved siden av er bare ett eksempel. Styrkeøvelser på stuegulvet er erfaringsvis også noe som får hele familien i gang. Barna opplever en stor grad av mestring – som ikke er å undervurdere, og de ender stort sett med å se på aktiviteten som en lek.

Hvis man ikke liker å løpe kan man være kreativ på andre måter. Man kan leke forskjellige former for fartslek, som sisten, og gå fort mellom trær og busker. Eller man kan hoppe opp på stubber. La de minste få være med å bestemme, ta pauser underveis – gjerne aktive pauser f.eks med balanseøvelser eller noen styrkeøvelser, og ha et mål. Venninnen min som ga meg “kudos” var på flere joggeturer i vinter der hun dro en av sønnene sine som satt på akebrett bak henne. Jeg har fått høre opptil flere ganger at sønnen lo og heiet hele veien! Dette er hard, men effektiv trening, og man trenger ikke holde på så lenge. Og alt går jo så mye lettere når noen heier på deg.

Bra for forbrenningen
I boken “Supersunn familie på 12 uker”, ønsker forfatter Anne Marte Sneve å hjelpe småbarnsforeldre til å leve sunnere. I boken har hun undersøkt hvor mye en mor og en far forbrenner under en times lek/aktivitet med barn i forhold til en times trening på treningssenter. Hvis man ikke klarer å få til en økt på treningsstudio en dag, kan man få like mye valuta ut av treningen hjemme sammen med barna, viser resultatene. Aktivitetene som foreldrene gjorde sammen med barna sine besto av fotball der straffen var å løpe rundt huset hvis motstanderne scoret mål. I tillegg hadde de aktiviteter som rugby, hinderløype, felles styrketrening og trampolinehopping.

Etter å ha holdt på med dette i en times tid hadde far forbrent 640 kcal og mor 520 kcal. Etter en 60 minutters økt på treningsstudio – som besto av 30 minutter løping på tredemølle etterfulgt av styrkeøvelser for hele kroppen, forbrente de henholdsvis 625 og 500 kcal.

Ikke bruk barna som unnskyldning at du ikke får trent, ta de