Tid…. til å trene. Til å lage god og sunn mat. Til å følge opp lekser, rydde hjemmet, bake til dugnaden, hente barna etter trening, handle, pleie venner, arrangere middagsselskap……. og «sånn går nu dagan». Kjenner du deg igjen?

Jeg har i et tidligere blogginnlegg snakket varmt om min lille gråe Polo. Den er et levende bevis på min tidsklemme. Rot i krokene, brosjyrer, tomme tyggispakker og drikkeflasker.

DSC00645

En lett blanding av diverse på kommoden min inne på badet…

Jeg har heller ikke noe strøkent hjem. De som kjenner meg privat, vet at jeg er mest opptatt av at de som bor der skal ha det bra – ikke av interiør og flotte lysestaker. Og det er rot i krokene! Full skittentøyskurv på tross av at vaskemaskinen brenner kalorier for full guff, svarte hår fra min noe tykke hårmanke og på stolen i stuen ligger gjerne en haug med klær som skal brettes – som jeg har spart opp gjennom noen dager. Ikke særlig glad i den jobben. Tidsklemmerot?

Mange kursdeltakere nevner dette med tidsklemme som en utfordring. De vet ikke hvordan de skal få tid til å lage mat som er sunn og god, og i hvert fall ikke hvordan de skal få tid til å trimme. De har, som meg, fulle dager med logistikk, mye å ordne og stille opp på, kanskje en krevende jobb og et familieliv de ønsker å ta vare på. Noe oppgitt kikker de på meg, og spør etter råd om hvordan de skal få det til.

1170709_867880649983089_7939557168048647024_n

Utnytte tiden imens tenåringen varmer opp til kamp.. kanskje noe for deg også?

Jeg har også tidsklemme. Alenemamma annenhver uke (skulle gjerne hatt de hos meg hele tiden <3), flere jobber, dugnader i helger, fotballcuper, ishockeykamper, multitasking med lekser og middag, seminarer, private avtaler, venner, familie og mye mer. Hodet over vannet – puste med magen.

Tilbake til den rotete bilen og de støvete krokene. For dette er min prioritering. Innimellom mine slag, som jeg lover at det er nok av, så TAR jeg meg tid til å trene. Og dette på bekostning av det perfekte hjemmet, og de mest skinnende lysestakene. Jeg TAR meg tid til å tenke gjennom hva jeg vil ha til middag, og lager middag når det passer inn i hverdagen. Noen ganger blir det Fjordland (enkelt og godt), andre ganger er det hjemmelagde kjøttboller med poteter, grønnsaker og brun saus. Og den tirsdagen (HOLD PUSTEN!) jeg har kurs, og er ferdig på jobb klokken fire – for så å starte kurs klokken halv seks, og i mellomtiden så må barna mine ha middag –  og kanskje hjelp til lekser, og bli kjørt til trening eller kamp, og kanskje jeg har glemt å vaske drakten….. da blir det en kjapp middag, vanligvis uten grønnsaker den dagen. Prioritering det også.

I min hverdag er det relasjoner som er viktigst. Missforstå meg rett, jeg rydder hjemmet ofte, men det blir fort rotete igjen. Jobb, tur, handling, litt mer jobb, logistikk… Jeg er glad vennene mine pleier å gi beskjed når de stikker innom, slik at jeg får svingt meg rundt og shinet opp min lille leilighet før de kommer. Litt sånn feie støvet under teppet.

DSC00644

Dagslinser og dilldall. Velkommen til mitt hjem:)

Jeg leste gjennom min sønn sine lekser en gang. Han skrev så fint; «Hjemme hos pappa har jeg det ryddig, men hos mamma er det litt mer rot.» Jeg lo godt da. Samtidig kunne jeg sette meg ned og reflektere over det jeg faktisk HADDE gjort den uken. Og jeg lover deg igjen – det var ikke fint lite. Og treningen hadde jeg fått unna hver dag. Min egentid og investering i bedre fysisk og psykisk helse.

Pyttsann, så får det være litt rot i krokene da. Treningen skal ikke bli en tidsklemme-klemme, men en naturlig del av selve tidsklemma. For meg er det selve livet som er viktig – ikke hvor pent og ryddig det er hjemme. Full respekt for alle som setter andre ting høyere enn dette – og poenget mitt er ikke å tråkke på disse. Jeg vil, bare litt sånn forsiktig, ymte frempå… at det er snakk om prioriteringer. Du klarer det du vil.

Og husk: Barna og familien vil svært gjerne tilbringe kvalitetstid sammen med deg. Hvorfor ikke gjøre noe fysisk sammen?  Enkelte dager er guttene mine med på dugnad i hjemmet. Da rydder vi eller lager middag. Eller yngstemann vasker bilen. Det venter ofte en liten belønning, og vi får i pose og sekk alle mann. Mer tid sammen, og mer tid til å gjøre det vi liker aller best – og ønsker å prioritere hver for oss. 

Det er kun du som vet hva som er viktigst for deg. Men min erfaring  er, at når man også husker på å prioritere seg selv, så har man mer overskudd og glede til å gjøre det som kanskje ikke er fullt så festlig. For meg er dette å rydde bilen eller brette klær, for andre er det trening som er et ork. Så huset mitt er kanskje ikke alltid skinnende pent, men jeg skal love deg at mine turer i fjellet eller på senteret gir meg overskuddet jeg trenger til å gjøre de ikke fullt så lystbetonte tingene i hverdagen også;) Min prioritering,

Avgårde-kåre-hilsen fra Charlotte

Innlegget Tidsklemme-klemma dukket først opp på Charlotte Hagen .