Gjør deg klar, for i dag blir det spiral i alle former og farger. Jeg har tatt helt av på Grete Roede spiralizeren som du får kjøpt i nettbutikken.

Først var vi ikke venner i det hele tatt, spiralizeren og jeg, altså, men etter noen få minutter knekte jeg koden, og da ble det meste av det som kan spire og gro til spiral fra mitt kjøleskap. Vel, ikke fullt så gale da, men mye spiral ble det.

For grønnsakspiraler er ikke bare godt, det er også et supert alternativ til deg som vil ha mer grønnsaker inn i kostholdet ditt. Jeg lover deg, nå får du garantert det til, for dette er også veldig gøy å eksperimentere med, og det ser så utrolig fristende ut på tallerkenen.

Spiraltrenden startet med nudler av squash. For den som ville ha mindre karbohydrater og tomme kalorier fra posenudlene, og også for de som ville ha mer råmat inn i kostholdet. Grunnen til at du bruker squash er rett og slett fordi den er enklest å lage laaange spiraler med, og den er like god rå som stekt eller bakt. Men det finnes mange andre grønnsaker som også passer. Du kan bruke både gulrøtter, agurk, rødbeter og søtpotet. Ja egentlig alle rotgrønnsaker.

Alt du trenger gjøre er å sørge for at grønnsaken passer i formen. Feste den i bunnen, og vri rundt og rundt og rundt. Så får du lange, pene og friske spiraler.

Jeg har brukt dem på tre enkle måter, og deler oppskriftene med deg her.

Sprø chipssnurrer av lilla og oransje søtpotet

Dette er et sprøtt og godt alternativ til potetgull. Enkelt er det også.

spiralchipsDSC_1296-1000x650

Sett stekeovnen på 180 grader (vifte: 160). Lag spiraler av en stor oransje og en stor lilla søtpotet.  Vend dem lett i litt olje. Bland godt. Legg søtpotetene på et brett med bakepapir og sett midt i ovnen. La steke til de er sprø og tørre, ca. 30 minutter. Pass på varmen litt så de ikke blir svidd. Skru ned om du ser at det er for varmt. Salte og pepre og servér som snacks.

 

Squashnudler med pesto og bakte cherrytomater

Deilig, like kjapt!, og sunt alternativ til nudlene

pestonudler2DSC_1285-1000x650

 • 2 personer
 • 1 gul squash
 • 1 grønn squash
 • en god pesto på glass
 • et beger cherrytomater delt i to

Sett stekeovnen på 180 grader. Del tomatene i to og legg dem i en ildfast form. Vend dem i litt god olivenolje. La bake i ca. 20 minutter. Mens tomatene baker lager du nudler/spiraler av squashen. Du kan enten servere dem rå, vendt i litt olje, eller du kan surre dem noen få minutter i stekepanna i litt olivenolje. Vend nudlene i 2 ss pesto. Bland godt.

Servér i skåler med tomater og fersk, revet parmesan over.


Råkostspiraler med peanøttsaus

Her er det bare å slå seg løs og lage spiral av alle gode grønnsaker du digger.

spiralsalatDSC_1267-1000x650

Jeg har laget spiraler av gul og grønn squash, agurk, gulrot og rødbeter, og blandet det med finstrimlet rødløk, sukkererter og vårløk. Det hele er toppet med sesamfrø og spirer (Her kan du lese saken om hvordan du kan spire selv), servert med en nydelig peanøttsaus til. Grønnsakene er vendt i litt olje og eddik. For å få enda mer asiatisk tøtsj, kan du bruke litt sesamolje også.

Verdens enkleste peanøttsaus:

 • 1 dl vann
 • 2 ss soyasaus
 • saften fra en limebåt
 • 2 ss chunky, økologisk peanøttsmør
 • frisk, hakket koriander
 • Salt og pepper etter smak
 • Bland alt det våte i en gryte, og varm sakte opp til det tykner. Justér med litt vann om nødvendig. Dryss frisk, hakket koriander over sausen og servér ved siden av salaten.

 

Ønsker deg en fantastisk dag med spiraler på hjernen 🙂

Ellen-Beate