I en podcast jeg hørte på her om dagen, snakket programlederen med mentaltrener Cecilie Ystenes om mental trening.

En type trening de aller fleste av oss i bunn og grunn gjør – både bevisst og ubevisst, men jeg tror mange kan ha godt av å være enda mer bevisst på dette. Og det gjelder kanskje spesielt de som har store mål, som å oppnå resultater på Roede-kurs.

Tren din indre dialog

Mental trening er ikke bare for toppidrettsutøvere. Ja, de er ambisiøse på vegne av seg selv, mens vi tenker ofte: «Sånn er jeg bare, så det er ikke noe å gjøre med det». Her ligger jo egentlig svaret for hvorfor vi bør drive mental trening.

Cecilie Ystenes beskriver det så fint. Det handler om å jobbe med en indre dialog og bli en bedre utgave av seg selv, sier hun. Og hvem vil ikke det? Det handler om systematisk trening som gjør at vi får ut mer av potensialet vårt, som igjen vil øke selvtilliten, fokuset og viljestyrken.

Det er fort gjort å komme inn i en negativ tankespiral, og tenke på alt du ikke får til.

I podcasten snakket Cecilie om to temaer, som jeg tror er ekstra viktig for dem som går på kurs hos oss eller som skal gjennom en annen type prosess.

Det første er positivt selvsnakk. Dette er vi generelt dårlig til, og særlig jenter. Vi kler på oss og kan omtrent stå og skrike til oss selv foran speilet: «Jeg kan ikke gå med det! Jeg ser helt jævlig ut. Jeg ser ut som en haug!». Men: Det er ikke greit å snakke sånn til seg selv! Sagt på en annen måte: Ville du ha sagt dette til naboen din…?!

Spør heller deg selv om det er greit at du sier sånt til deg selv? Når du ikke syns det er det, stopp opp og gjør noe med det! Prøv å utfordre negativiteten og kom ut av den.

Sett deg mål for bedre tankekraft

Den beste måten å komme ut av negativiteten er å sette seg mål, som er det andre temaet Cecilie snakket om. Dette er en mental teknikk som er svært verdifull. Det er mange grunner til at målsetting er viktig:

  • Det styrker de mentale musklene
  • Det gir mening og motivasjon til det vi gjør
  • Det er vanskelig å treffe hvis du ikke vet hva du vil sikte på
  • Det genererer sterkere fokus
  • Det skaper selvtillit

Jeg liker spesielt dette med å skape selvtillit. Se for deg at du har en målsetting. Da er det viktig å sette seg delmål. Når et delmål er oppnådd kan du si «check! Det fikk jeg til!», og legge dette i det Cecilie kaller selvtillitssekken.

Det er fort gjort å sette opp mentale hindere, som senker farten på egen utvikling.

Være obs på hindere

En viktig ting å huske på under en målsettingsprosess er å være oppmerksom på utfordringer – og planlegge disse. Å sette seg et mål er ingen lineær prosess, det kan dukke opp hindere underveis. Lag en plan for hva som skal komme i veien og hva du skal gjøre nå de kommer. Hva skal du si når du får tilbud om kakestykke nummer to? Hva gjør du når det ikke serveres et eneste sunt a