Nå dine mål ved å definere dem inn i SMART-modellen; S- spesifikt, M- målbart, A- akseptabelt, R- realistisk og T- tidfestet. Ved å konkretisere alle delene ved målet inn i denne modellen blir det lettere å følge opp deg selv på vei mot målet.

Når du har lest denne artikkelen, er du klar for å lage din egen SMART-plan

Spesifikt. Sett deg et spesifikt mål slik at du vet hva du jobber mot. Ikke bare skriv at du skal ned i vekt, men spesifiser at du for eksempel skal 5 kilo ned i vekt, eller at du skal spise salat til lunsj tre dager i uken.

Målbart. Nå som målet ditt er spesifikt er neste trinn å gjøre det målbart. Ved å gjøre målet ditt målbart kan du kontrollere at det er oppnådd. Dersom målet ditt er å gå ned i vekt kan du måle vekten 1 dag i uken frem til oppsatt måldato.

Akseptabelt. Det er fint å tenke stort og sette seg høye mål, men samtidig viktig å være realistisk slik at målet ditt faktisk kan oppnås. Ligger alt til rette for at du skal klare å oppnå det målet du har satt deg? Har du støtten, ressursene og utstyret du trenger for at du skal få dette til?

SMART-mål er konkrete mål som du enkelt kan sikte på.

Realistisk. Du må være sikker på at du setter deg et mål som passer inn i din livsstil. Ikke sett opp et mål fordi andre mener du burde oppnå det, men finn noe som er relevant og meningsfylt for deg. Spør deg selv hvorfor du ønsker å oppnå dette målet. Er det for å være et godt eksempel for barna dine, for å få bedre helse eller fordi du vil inn i et bestemt klesplagg?

Tidfestet. Hvis du ikke har en «deadline» for målet ditt blir det vanskeligere å se for seg at du skal nå det. Sett gjerne opp et par datoer for en sjekk underveis også, slik at du har mulighet for å justere kursen om nødvendig.

Når du har satt opp din SMART-plan er det lurt å gjøre en evaluering etter noen uker. Vi er i stadig forandring og ting skjer i livene våre, slik at det du setter opp som mål i dag kan forandre seg om noen uker. Sørg for at planen din hele tiden er verdt din tid og innsats.

Gleden ved å komme i mål oppnås bare ved å gjøre turen.

Lykke til med å nå dine mål!