Roede-metoden har vært mitt anker etter fedmeoperasjon

En 17. mai for over 20 år siden lå Siw Apalseth på gulvet og lekte med sin da 10 måneder gamle sønn. Da tantebarnet plutselig spurte om Siw hadde et barn til i magen, fikk hun det sparket bak som hun trengte. 19. mai begynte Siw på Roede-kurs.

– Jeg begynte på Roede-kurs fordi det framsto som en seriøs aktør, og ikke minst fordi det var tilgjengelig og i nærheten av der jeg bodde. Bestemoren min hadde også gått på Roede-kurs, og jeg syntes det virket bra, forteller Siw.

Siw forteller også at hun frem til da hadde prøvd absolutt alle dietter også. På Roede-kurs lyktes hun virkelig for første gang. Hun gikk ned 47 kilo.

– Men så gjorde jeg den usedvanlige dårlige avgjørelsen at jeg ikke gjorde meg ferdig. Jeg hadde 3-4 kilo igjen da jeg sluttet på kurs….

Kiloene kom snikende på

Før Siw visste ordet av det hadde hun lagt på seg de 47 kiloene igjen, og nye kilo kom også til. Jo-jo slankingen fortsatte. I 2008 henvendte hun seg til legen for å få hjelp med overvekten. Etter å ha gått på det obligatoriske «Startkurset» som alle fedmepasienter må gå på før en operasjon, valgte Siw imidlertid å gå for «konservativ behandling», altså ikke-kirurgisk behandling. Siw begynte behandling på Friskvernsklinikken, og gikk ned 20 kilo. Men så var det tilbudet plutselig borte.

Da hun ble operert i 2012, viste vekten 147 kilo.

– Jeg kontaktet sykehuset igjen. Jeg kjente både redsel, depresjon og fortvilelse over ikke å få det til selv. For meg var det en nedverdigende avgjørelse, men jeg visste det var min aller siste sjanse. Jeg måtte gjøre det for meg selv og sønnen min, forteller Siw.

Alltid Roede i hodet

Etter operasjonen visste Siw at hun måtte gi 110% for å lykkes. Hun begynte å trene allerede 12 uker etter operasjonen, og lagde en plan i forhold til kosthold. Og hun har hatt Roede i hodet hele tiden.

– Det er DET som har hjulpet meg! Den kunnskapen jeg fikk på Roede-kurs, pluss litt annet jeg har tilegnet meg, har vært ankeret mitt etter operasjon. Jeg har alltid visst at en fedmeoperasjon ikke var en quick-fix, og at jeg måtte endre livsstil.

– Nå er det naturlig for meg å være i fysisk aktivitet 6-7 dager i uken.

Siw sier det tar tid etter en operasjon å finne ut hva slags ulemper og utfordringer man får. Og hun sier det fortsatt er en kamp. Hun har fått mange bivirkninger. Men Siw prøver ikke bare å fokusere på hva som er gått galt, men også på at hun lever et «brukbart liv», som «noen ganger til og med er fantastisk».

Siw (t.h) sammen med kursleder kolleger under årets Roede-kongress i Larvik.

– At staten ønsker å bruke så mye penger….

Siw syns det er vanskelig å svare når hun blir spurt om hun hadde valgt fedmeoperasjon eller Roede-metoden om hun fikk velge på nytt. Dette spørsmålet får hun ganske ofte. Etter å ta tenkt litt, lander hun likevel på Roede-metoden.

– For å lykkes på sikt, må det jo en livsstilsendring til likevel.

Hun sier også at den oppfølgingen man får på kurs, er alfa og omega.

Få oppfølging av Roede nå!

– Etter en fedmeoperasjon går man bare til kontroller hvor de tar blodprøver og sånt. Det er fullstendig mangel på ettervern. Det er heller ikke fokus på den psykologiske biten. Dette gjør Siw både rystet og skuffet.

– At staten ønsker bruke så mye penger på dette uten ettervern. Det burde vært obligatorisk med Roede-kurs både før og etter fedmeoperasjon!

Roede-metoden har i stor grad vært med på å gjøre min operasjon til en av de vellykkede.

Siw har nylig begynt som Roede-kursleder, og deler av sine erfaringer blant annet med andre som enten har vært operert, og som vurderer det.

Powered by Labrador CMS