Stillesitting og inaktivitet er en av dagens store helseutfordringer i samfunnet. Inaktivitet regnes i dag for å være en selvstendig risikofaktor på lik linje med høyt blodtrykk, røyking og en ugunstig kolesterolprofil. Tall fra Helsedirektoratet viser at så mye som 80 % av befolkningen ikke oppnår Helsedirektoratets anbefaling om 30 minutter daglig aktivitet.

De negative konsekvensene er dessverre mange – både fysisk, psykisk og sosialt. En ”stillesittende” livsstil er mye mer helseskadelig enn tidligere antatt, selv for de som trener regelmessig.

Det er ikke nok å trene to-tre ganger i uken, hvis du sitter på baken resten av tiden!

Vår moderne ”stillesittende” livsstil øker risikoen for både hjertesykdom, diabetes, kreft og depresjon, og mange eksperter kaller det en ny epidemi.

Det viser seg at når du sitter lenge, får dette kroppen til å justere ned den metabolske aktiviteten. Når musklene dine, og spesielt musklene i bena er i ro, senker dette sirkulasjonen i hele kroppen. Resultatet er at du bruker mindre av blodsukkeret ditt, og du forbrenner mindre fett. Dette er negativt for helsen og gjør oss alle mer utsatt for vektøkning.

Opplever du at at du sitter pal store deler av kontordagen og hamrer løs på tastaturet, er det en stor investering å legge inn noen lette aktivitetspauser i løpet av arbeidsdagen.

Her er noen tips til en mer aktiv arbeidsdag på kontoret

  1. Ta pauser

Husk å reis deg opp og etter 50-60 minutter på stolen og rull på skuldrene, ta noen gode åndedrag  eller gå deg en liten runde på kontoret- hent en kaffe, vann eller en frukt.

  1. Telefonmøte

Kan du ta telefonmøte gående. Hvis du har mulighet kan du plugge telefonen på øret og enten gå eller stå når du prater i telefonen.

  1. Stå på jobb

Har du mulighet til å heve kontorpulten kan det være lurt å veksle mellom å stå og sitte på jobb i løpet av dagen. Møterom med ståpult vil også bidra til å det blir variasjon i å stå og sitte i løpet av dagen.

  1. Ta trappa

Velg trappen i stedet for heisen hvis det er mulig. Å velge det det mest aktive alternativet hele veien bidrar mye i det store og hele. Mange bekker små osv.

  1. Gjennomfør gåmøter

Har du prøvd å gjennomføre et møte mens du går? Et gå-møte med 2-3 deltakere kan bli like strukturert, kreativt og effektivt som i et møterom. Hvis du i tillegg legger inn 5 minutter med oppsummering når du er tilbake på kontoret, er dette en veldig fin måte å gjennomføre møter på.