Det har nærmest skjedd en liten eksplosjon av nye matvarer som etterligner kjøtt i butikkene den siste tiden. Slike produkter er tenkt som alternativ både til vegetarianere, fleksitarianere og vanlige kjøttspisere som vil redusere kjøttforbruket. Moderne teknologi har gjort at både konsistens og smak kommer så tett inn på originalen at selv den mest skeptiske kjøtteter kan la seg begeistre. 

Så hva er egentlig fordelen med å bytte ut kjøttet med slike produkter?

Fra et ernæringsperspektiv vil man blant annet få betydelig mindre mengde fett og kalorier i måltidet. Spesielt gunstig er det at disse produktene inneholder forsvinnende lite av det mettede fettet som vi bør spise mindre av. Samtidig er slike produkter proteinrike og fiberrike fordi de oftest er laget av belgvekster.

Mange av kjøtterstatningene er laget av soya som har en spesiell god aminosyreprofil, samt en relativ lik konsistens som kjøtt. Kjøtterstatningene varierer en del både i kaloriinnhold og saltinnhold. Men generelt sett er de proteinrike, har mindre kalorier enn kjøtt, og lite mettet fett.

Det finnes etter hvert omlag 40 ulike kjøtterstatningsprodukter i norske butikker. To spennende nykommere på markedet er «MEATish» serien som kan kjøpes på REMA1000 og «OUMPH!» serien som selges på Meny og KIWI butikker.

Det var utvilsomt litt uventet at kjøttprodusenten Nortura kastet seg på vegetarbølgen! I samarbeid med Rema 1000 lanserte de i mars 2017 en ny produktserie «MEATish», med forskjellige kjøtterstatninger basert på soya og egg. Produktene er rimelige i pris og utseendemessig ligner de i stor grad på de produktene de er ment å erstatte. Jeg har sett litt nærmere på produktet som er ment å erstatte kjøttdeig.

Foto: Rema1000

MEATish kvernet deig original

Konsistens og smak: Utseendemessig er denne deigen lik vanlig kjøttdeig. Krydder anbefales både for farge og smak.

Bruksområde: Alle retter du ville brukt kjøttdeig feks lasagne, bolognesesausen eller til fredagstacoen.

Pris: 29 kroner.

Ingredienser: MEATish-produktene er laget av GMO-fri soya dyrket i Nord-Amerika. I tillegg inneholder alle produktene norske egg.

Næringsinnhold: Avhengig av hvilke produkter man sammenligner med, kan «MEATish»-produktene ha tilsvarende eller høyere proteininnhold og mindre mettet fett enn kjøtt-alternativene. Proteininnholdet i «MEATish kvernet deig» er noe lavere enn i kjøttdeig. Saltinnholdet tilsvarer det i vanlig kjøttdeig. Produktet innholder lite fett og kaloriinntaket vil bli ca 40 % lavere om man erstatter kjøttdeigen med  MEATish kvernet deig.