Stadig flere norske bedrifter har innsett verdien av sunne, friske og fornøyde medarbeidere. Her har vi en solskinnshistorie fra Hydro Aluminium Sunndal.

I slutten av august begynte en liten gjeng ved Hydro Sunndalsøra på Roede-kurs tilrettelagt for bedrift. Kurset gikk over åtte uker og varte i en time fra klokken 13-14.

Flere av de som deltok på dette Roede-bedriftskurset har prøvd å gå ned i vekt på egenhånd, men har ikke lykkes med dette. Her forteller Hydro-ansatte Guri Dyrhovden, Gunnar Hanem og Trond Sæther om sin reise med Roede.

Innså at de måtte gjøre noe med vekten

Guri innså at hun måtte ta seg selv i nakken etter at hun hadde besøkt Bedriftshelsetjenesten og gått på vekten der. Hun fikk et realt “spark”, som hun selv sier. Gunnar oppdaget det på en litt annen måte: I jobben som mekaniker må han opp i lift med diverse utstyr. Han skjønte vekten var for høy da liften ble overbelastet.

Trond tenkte at Grete Roede bare var for “kjerringer”, og det kunne ikke være noe for han. Han valgte likvel å delta, noe han nå ikke angrer et sekund på.

Selv om de var litt skeptiske i utgangspunktet, har de bare opplevd positive sider ved å delta i gruppe. Alle de tre Hydro-ansatte gir Roede-kursleder Rutt Sund skryt for å ha skapt trygghet i gruppen gjennom ulike kjøreregler.

Viktige kjøreregler på kurs

Den første kjøreregelen til Sund er at ingen trenger å oppgi vekten sin. Om ønskelig, kan dette kun bli en sak mellom kursdeltaker og kursleder. Videre er det taushetsplikt innad i gruppen. Og så bruker de hverandre til å snakke om tips og råd, oppturer og nedturer, og til å heie på hverandre.

En fordel med bedriftskurs er at deltakerne ofte snakker samme “språk”, og har mange av de samme utfordringene som for eksempel skiftarbeid og fysisk tungt arbeid. Alle de tre kollegene berømmer hverandre for å ha vært gode støttespillere.

Fordeler ved å gå på kurs

De tre nevner flere fordeler ved å ha gått på kurs: De har blitt lettere, de har oppnådd en livsstilsendring, de har lært mye om kosthold og de har i tillegg fått et bedre og sunnere kosthold. I tillegg har formen deres blitt bedre, og de orker å yte mer – både i fritid og på jobb. De opplever alle tre at helsen er blitt bedre og til og med at humøret er blitt bedre!

Noen ting peker seg likevel ut som det viktigste de har lært

For Trond har det vært å spise seg lettere. Før trodde han at han måtte trene mye for å gå ned i vekt, men innser nå at det er små endringer i kostholdet som sørger for den varige veien til vekttap – i tillegg til regelmessige måltider og økt bevissthet på handleturene. Det er også viktig å planlegge måltidene og prioritere matpakken for dem som jobber skift der måltidsklokken kan bli utfordret.

Trodde han måtte spise lite

Gunnar trodde han måtte spise lite for å gå ned i vekt. På Roede bedriftskurs har han imidlerti