Hvordan vet man at man er passe mett?

Det er ikke alltid lett å spise seg akkurat passe mett, fordi metthetsfølelsen kommer veldig gradvis. Men et tips er å se på barn og bli inspirert av dem. De spiser når de er sultne og stopper når de er mette. De teller verken kalorier, fett eller karbohydrater, og de verken sulter seg selv eller overspiser.

Lytt til sult- og metthetssignalene

Barn lytter til sine sult- og metthetssignaler. Dessverre blir disse signalene litt forstyrret når vi blir voksne. Så hvordan få de tilbake? Det første blir å lytte ekstra godt til signalene. Typiske «symptomer» når man er sulten er: tretthet, irritabilitet, en rumlende mage, hodepine osv. Og tegn på metthet er fysisk og psykisk velvære, fravær av typiske tegn som signaliserer sult og mer energi. Alle opplever disse signalene forskjellige, så det blir opp til den enkelte å finne hvilke signaler som gjør seg gjeldende for den enkelte.

Benytt en sultskala fra 1 til 10

Et nyttig verktøy kan være å bruke en sultskala, som går fra 1-10, der 0 er «sinnsykt” sulten og 10 er «ubehagelig mett». Så kan man øve seg på å spise når man er på nivå 3-4 og stoppe å spise når man er på nivå 6-7. Noen metoder for å få til dette er å spise passe små og regelmessige måltider gjennom dagen, styre unna dagens enorme tallerkener som inviterer til store porsjoner, spise rolig og tygge maten godt. Det tar nemlig litt tid før hjernen signaliserer til magen at den er mett.

Vær forsiktig med lettspist mat

Her handler det også om å velge mat som ikke er for lettspist. Mye av den industrifremstilte maten har en myk konsistens som gjør den mer lettspist enn mat av mer rene råvarer. Det finnes forskning som viser at amerikanerne pleide å tygge maten 25 ganger før de svelget den, mens det i dag holder å tygge den 10 ganger. Jo mer lettspist maten er jo lettere er det å overspise før metthetssignalene har mulighet til å slå inn. Så spiser du mat som krever mye tygging vil mettheten inntreffe mer samtidig med at du har spist passe mye enn om du velger lettsvelget mat som hamburger og muffins.

Andre gode råd er å lage nok mat men ikke mer enn nødvendig. Spis etter tallerkenmodellen slik at du får rikelig med grønnsaker på tallerkenen. Ikke spis samtidig som du ser på TV eller er på ipad’en, da er det fort gjort å overse metthetssignalene.  Vær tilstede når du spiser, kjenn på smakene, kjenn etter metthetssignal og ny måltidet.

Å være sulten er en naturlig følelse og det er ikke farlig å være litt sulten.

Sulten eller bare lyst på noe?

Det er imidlertid ikke slik at vi alltid spiser kun fordi vi er sultne, eller at vi stopper å spise fordi vi er mette. Noen ganger spiser vi rett og slett fordi vi har lyst på noe. Mange spiser også for å dekke følelsesmessige behov. Dette kalles sug. Ved å lære seg forskjellen på sult og sug kan det bli enklere å unngå unødvendig spising.

Sultfølelse er kroppens signaler om at den trenger påfyll av energi og næring. Det er lavt blodsukker som trigger sultfølelsen og som gir hjernen beskjed om at vi bør spise. Noen opplever å bli trøtte og slitne, andre irritable, mens enkelte kan få hodepine eller andre ubehag når de føler sult. Sug er som regel mer spesifikt enn sult. Du får lyst på noe konkret, som sjokolade eller snacks. Sugfølelsen kan bunne i at du trenger å tilfredsstille andre behov enn sult. Stress, nervøsitet eller nedstemthet kan føre til sug etter å oppnå en følelse av velbehag. Den følelsesmessige effekten oppnås ved å tilfredsstille suget, altså spise det du får «sug» etter.

Hvordan skille mellom sult og sug

Det kan være vanskelig å skille mellom sult og sug. Dersom det ikke er så lenge siden du spiste sist, er sannsynligheten kanskje liten for at det er sult du føler. Er det i tillegg noe spesielt du har lyst på, kan det også være et tegn på at det du føler er sug og ikke sult. Ved å bli bevisst på hvorfor du spiser og legge merke til hvilke situasjoner som gjør at du får lyst på noe å spise, kan du lære deg å kontrollere matinntaket i forhold til om du faktisk er sulten eller om du bare har lyst på noe.

Når du skal ned i vekt, eller har gått ned i vekt, må du faktisk tåle å være litt sulten og lære deg strategier for å ikke gi etter hver gang du føler sult. Det samme gjelder for sug etter alle fristelsene vi omgir oss med. Husk at kroppen bruker 20 minutter på å registrere at du er mett, så ta deg god tid under måltidene og stopp når magen sier den er mett.

Les mer om sult og sug på greteroede.no

Test også din BMI med vår nye BMI-kalkulator!

Powered by Labrador CMS