Hvor mange kokosboller kan jeg spise i uken?

Noe av det jeg syns er mest spennende i jobben min i Grete Roede er alle spørsmålene jeg får fra folk ”der ute”. Spørsmålene kan komme fra alt fra potensielle og eksisterende kursdeltakere til journalister og innskrivere i nettmøter. Spørsmålene er som oftest utfordrende, lærerike og spennende, mens noen kan være litt mindre gjennomtenkte. Og så er det en type spørsmål som jeg gjerne vil fortelle litt mer om i dette blogginnlegget. For det er denne typen spørsmål som fascinerer meg aller mest.

Disse spørsmålene er det i utgangspunktet umulig å svare på når man ikke vet mer om personen, og bak spørsmålet kan det muligens ligge et lite hint av ”jeg vet jeg burde gjøre noe med livsstilen min, men jeg vil ikke at det skal koste alt for mye..”

Hvor mye aktivitet er nok?
Et eksempel er: ”Hvor mye aktivitet er nok for å gå ned i vekt?”

Det jeg syns er litt gøy med denne typen spørsmål er å snu på dem og se for meg hva vedkommende ønsker seg som svar.

Hvor lite trening er egentlig greit? Hva er det han/hun egentlig ønsker å høre? Jeg antar denne personen vet at de som ønsker å gå ned i vekt eller som er lite aktive anbefales å være moderat fysisk aktive hver dag. Og at jo høyere intensitet jo bedre. Heldigvis viser nyere forskning at det er ikke så mye som skal til før man vil merke en ørliten forskjell. Skal man trene mot et maraton må man selvsagt ha helt andre treningsmål, men hvis målet først og fremst er å komme i gang med å endre livsstilen, er litt bevegelse og litt fysisk aktivitet veldig mye bedre enn ikke noe. Og da vil man raskt merke de andre “godene” av å bevege litt på seg, som at man får mer overskudd, bedre humør og mer energi, og da får man kanskje lyst til å trene enda mer.

Det som gjør det vanskelig å gi denne spørsmålstilleren et helt konkret svar, er fordi jeg ikke vet noen ting om livet hans/hennes ellers. Er hun hverdagsaktiv? Er hun overvektig? Studerer hun? Jobber hun? Men uansett hvor hun står, er det viktig å minne på at døgnet består av hele 24 timer. Hvis man klarer å få til noe fysisk aktivitet i 30 minutter av disse 24 timene noen ganger i uken, er mye gjort. Finn noe som er gøy, det finnes uendelig mange treningsformer der ute og der inne nå. Finner man noe man virkelig liker er det ikke sikkert man trenger å stille seg spørsmålet: “hvor mye trening er NOK”, for plutselig får man ikke trent NOK 🙂

– Jeg elsker müslibarer
Et annet spørsmål jeg fikk her om dagen var: ”Jeg elsker müslibarer, hvor mange kan jeg spise hver uke?”. Igjen er det veldig vanskelig for meg å svare, for jeg vet ikke noe om kostholdet og livsvanene ellers. Hvis vedkommende er overvektig og allerede har et kalorioverskudd vil det jo være veldig mye bedre å velge andre og bedre mellommåltids-alternativer, som knekkebrød med magert pålegg, og unne seg en müslibar kun i ny og ne – selv om de kan være gode kilder til blant annet vitaminer, mineraler og fiber. Men hvis vedkommende ellers spiser veldig lite og i tillegg er veldig aktiv, er det kanskje ikke så dumt å spise en müslibar relativt ofte – men bare være klar over at disse ofte også inneholder en del fett og sukker.

Jeg har også fått spørsmålet ”hvor mange kokosboller kan jeg spise i uken?”. Mon tro hva vedkommende ønsker seg som svar her. Mens müslibarer inneholder noen gunstige næringsstoffer, inneholder kokosboller absolutt ingen ting vi har behov for. Dessverre. Jeg er selv en selverklært kokosbolle-fanatiker. Jeg simpelthen elsker kokosboller (og jeg prøver fortsatt å fortrenge den sommerdagen der jeg bestakk sønnen min til å gå ut og kjøpe en kokosbolle til meg, hvorpå han vrikket ankelen på veien!!). Det er dårlig med næringsstoffer i kokosboller, og de består hovedsaklig bare av sukker, fett og eggehviter.

Mange tror at kokosboller er “sunt” godteri fordi de er så luftige, men kalorimessig er ikke kokosboller noe bedre enn annet godteri. Men den er jo lett og voluminøs, og det gjør at man får mye for kaloriene. For å svare helt nøyaktig på dette spørsmålet må jeg vite hvor mange andre søtsaker som ellers inngår i kostholdet, hvor aktiv personen er, ønsker vedkommende å gå ned i vekt, og hva slags type kokosboller det er snakk om. Er det de store man får kjøpt på 7-eleven er det noe helt annet enn våre egne Grete Roede-kokosboller som selges på Meny. Disse er mye mindre og inneholder en brøkdel av kaloriene og kan faktisk spises oftere.

Men enten det er müslibar, kokosbolle eller helt andre søtsaker så er nok det viktigste budskapet helt til slutt:

Vi kan spise litt av alt, men ikke for mye av det meste.

Og: Hver bevegelse teller, det er 30 minutter som gjelder!

Powered by Labrador CMS