Hvor er treningen for mosjonisten?

For noen uker siden skrev jeg om hva vi kommer til å se mye av på treningsfronten i 2016. Kort oppsummert vil mye av treningen i 2016 innebære bruk av elektroniske duppeditter som pulsbelte, pulsklokke, aktivitetsmålere, GPS-er også videre. Alt dette gjør det uten tvil enda mer motiverende å trene, blant annet fordi man kan sammenlikne økter både med seg selv og med andre. Om du har angst for alt som heter teknologi vil jeg virkelig anbefale deg å ta et oppgjør med dette i 2016. Man må ikke gå med kondomdress for å ha glede og nytte av en pulsklokke!

Andre ting vi kommer til å se mye av på treningsfronten dette året er yoga – og på den helt andre enden av skalaen, styrketrening og høyintensitetstrening. Sistnevnte er trening som er enkel å få til – man kan gjøre det overalt, og enda bedre, øktene trenger ikke vare så veldig lenge. Det har blitt inn med treningstimer som passer i en hektisk hverdag. Dette er uten tvil veldig positivt, men samtidig er det dessverre en ting er blitt mer og mer tydelig:

Hvorfor skal det være så ekstremt? Det ser ut til at treningen enten skal være veldig hard eller veldig rolig…

Jeg siterer Frøydis Hausmann, høyskolelektor i idrett ved Høgskolen i Bergen, som sier til Forskning.no: “Enten blir man tilbudt veldig høy intensitet eller så er det de rolige og avspennende timene som vektlegges. Men hva med timene midt imellom? Hvor ble de av?”.

Jeg deler også hennes bekymring. Omkring halvparten av alle nordmenn er overvektige, og mange av dem er ikke vant til å trene. For dem vil høyintervalltrening være uaktuelt, i alle fall før de har kommet i litt bedre form og mistet noen kilo. Ikke bare vil de føle seg ukomfortable i en slik gruppe, men det kan også bli for tungt og utløse “vondter” som faktisk kan hindre videre trening. På den annen side er ikke avslappende treningsformer som yoga det rette for å komme i form og  gå ned i vekt, dersom det er et mål (selv om noen typer yoga er svært energikrevende).

Det som er viktig for denne gruppen er lavterskel allroundtrening, der de får trent litt kondisjon og litt styrke, hver gang de trener. Mestring og fremgang er viktige elementer hos utrente overvektige. Det er mye mer sannsynlig at de oppnår og opplever dette i lavintensistetstimer enn hvis de kaster seg på høyintensitetstimer sammen med andre, som i deres øyne er superspreke, atletiske og sporty hardhausser.

Som Hausmann sier, med tanke på folkehelsen er dette synd. Og det er så riktig. Svært mange av timene som tilbys på treningssentre i disse dager ekskluderer en stor gruppe i midten.

Jeg har tatt en rask titt på timene som tilbys på landets treningssentre, og det herjer av bootcamp-, crossfit-, sykkel intervall-, bokse-, løpe- og tabatatimer, i tillegg til timer med yoga, flow og mindfull stretching. Er du ute etter mer “middels” type trening, som innebærer moderat kondisjon og styrke, er det først og fremst seniortimer som dekker dette behovet. Og jeg sier som Hausmann, det er jo ikke alle som vil gå på disse akkurat!

Jeg har ikke noe fasitsvar på hva man kan gjøre med dette, men jeg tror du kan komme langt med å etterlyse timer med moderat trening hos senterlederen på treningssenteret ditt.

Og når du skal gjøre det: Gå dit for å si det! Ikke send mail eller ring. For all bevegelse i hverdagen er til syvende og sist det som er det aller viktigste!

Powered by Labrador CMS