I går gjorde jeg noe jeg ikke trodde ville skje i dette livet: Jeg gikk til anskaffelse av et hoppetau. Selv om jeg trener variert og er glad i nye utfordringer, har aldri latt meg friste av hoppetau tidligere. Jeg har ikke vært interessert i å prøve – jeg har vel egentlig ikke prøvd det heller og jeg har følt det er litt sånn «Jane Fonda»/»Back to the 80s». Men, hva gjør nå egentlig det…? Det er vel bare en dårlig unnskyldning!

_U5J5673_Karoline mindre

Blogger Karoline Steenbuch Lied er fagansvarlig i Grete Roede.

Jeg har tre barn, og treningen må planlegges nøye for at jeg skal få det til. Min første plan i går var å sykle til jobben, men da kjedet hadde falt av for ca 8. gang etter 1 km tenkte jeg litt motvillig at det mest fornuftige var nok å trille sykkelen hjem igjen og ta bilen til jobb. Plan A gikk altså i vasken. Det var litt dumt, for å sykle til jobb er perfekt trening når man er gressenke. Da er man liksom ferdig trent innen alle skal hentes og tre sultne barn hyler etter mat – du takler dette maset bedre også da:-)

Jeg måtte gå for en plan B. Jeg skulle dra fra jobb bitte litt før, og presse inn en joggetur før henting. Det rakk jeg ikke. Plan B gikk dermed også i vasken. Og dette skjønte jeg for så vidt allerede ved lunsjtider, faktisk mens jeg skrev en artikkel som handlet om hoppetau. Da tenkte jeg at dette må jo være perfekt trening når man er hjemme alene med barna. Vi div apparater i kjelleren hjemme hos oss, men jeg er ikke så glad i å bruke dem når jeg er alene. Løper jeg f.eks på tredemølle med høy musikk i bakgrunnen hører jeg absolutt ingen ting om noen av barna skulle begynne å gråte. Med et hoppetau kan jeg jo stå omtrent rett utenfor rommene deres! Dette begynte virkelig å høres bra ut.

Mange grunner til å hoppe tau!
Og slik gjorde jeg det: Jeg ilte ned til lageret vårt og kjøpte et hoppetau, som for øvrig er billig treningsutstyr! Mens jeg la barna Googlet jeg “hoppetau” og fant mye fra info som ga meg ytterligere motivasjon: Du trener hele kroppen, spesielt forside lår, legger og rumpe, du får høy puls og det er en real kaloriforbrenner, du kan forbrenne opptil 23 kalorier per minutt med hoppetau. Videre: Du forbrenner like mange kalorier ved å hoppe tau som hvis du løper i 9–10 km/t og det er veldig effektivt. Du involverer også stabiliserende muskulatur i mage og rygg, samt muskler i armer og skuldre. Ved å hoppe tau vil du også trene koordinasjon og rytme. Dette må jo bare blir bra, tenkte jeg.

Da ungene hadde sovnet tok jeg på meg treningstøyet, fant en egnet plass der jeg ikke ville rive ned bilder og lamper og alt som er. Jeg brukte cirka to minutter på å «bli varm i trøya» – dette har jeg som nevnt ikke gjort siden de glade dager på Slemdal barneskole! Jeg måtte øve meg litt på å finne rytmen og teknikken igjen. Da jeg følte jeg var klar skrudde jeg radioen på full guffe – eller i alle fall full guffe nok til at barna ikke ble vekket, og så satte jeg i gang. Først 5 minutter oppvarming. Da hoppet jeg i to minutter (løpehopp), ett minutt knebøy, og to minutter løpehopp igjen. Jeg var varm og svett allerede da! Så bestemte jeg meg for å prøve meg på en intervalløkt, 4×4. Altså hoppe tau i 4 minutter, ett minutts pause og så 4 minutter hopping igjen, totalt fire ganger. I hoppeøktene varierte jeg mellom raske løpehopp, dobbelthopp og enkelthopp. Ved sistnevnte går det ekstremt fort unna og pulsen skyter i været. I pausene la jeg fra meg tauet og bare gikk noen runder i rommet.

Maks 30 min som må til
Etter 16 minutter med hard jobbing totalt, fem minutter oppvarming og 3 pauser på ett minutt, altså i underkant av 25 minutters trening var jeg ferdig med økten. Og fy søren så bra det føltes! Jeg var svett som en gris og jeg kjente det spesielt godt i beina. Det føltes faktisk nesten som om jeg hadde løpt mange kilometere. Barna sov fortsatt godt og mor var blid som en lerke.

Det som gjør tauhopping så gøy, er at det er enkelt og du kan variere i det uendelige. Du kan variere intensitet ved å hoppe i forskjellige tempo, og du kan hoppe på mange ulike måter.

Her er noen tips til ulik