Gå som trening

Nordmenn er glad i å gå på tur, ifølge Statistisk sentralbyrå. I 2007 hadde 82 % av det norske folk gått tur i løpet av den siste måneden. Mange ønsker å være mer aktive, men synes det er vanskelig å få til i praksis. En av årsakene til dette kan tenkes å være fordi vi alle, uansett utgangspunkt har en formening om at aktivitet som funker kun består av ekstrem høy puls, svette og blodslit. Men er det virkelig kun det som gir effekt?

En gåtur gir flere positive gevinster.

For mange er gåturen en skikkelig økt

Hvis man tenker på treningsprinsippet, progresjon så er det klart at etterhvert som formen stiger, så vil det kreves annen form for trening, enten i form av belastning, variasjon eller intensitet. Men for en person som skal fra sofaen og ut på trening, så kan en gåtur ses på som trening og gi like stor gevinst sammenliknet med en toppidrettsutøver som gjør en annen form for trening. Begge kan for eksempel ligge i snitt puls på 88 %, men grunnet ulikt utgangspunkt er det variabelt hvilken aktivitet som gir økt puls- alt etter hvilken form vedkommende er i.

Her kan du laste ned vårt 8 ukers gå- og joggeprogram gratis.

En gåtur gir flere positive gevinster

Og det er mange grunner til dette. Ved gange går du fra hvile til aktivitet, noe som i seg selv gir mange effekter fysisk og psykisk. Det vil øke pulsen slik at hjertets pumpeevne trenes, bevegelse og belastning av muskulatur, samt redusert stress, økt velvære og overskudd. I tillegg kan en gåtur bidra til en bedre apetitt regulering og man forbrenner mer energi enn ved hvile. Det er enkelt å gå en tur, det er egentlig bare å ta på seg gode sko og gå ut døren. Gjør du dette noen ganger i uken en periode, kan det bli en vane og dermed blir det lettere å gjennomføre. Etterhvert som formen er stigende, vil du nok få motivasjon til å øke intensiteten noe på turene.

Dersom du har faste avtaler med deg selv eller en venn, er det lettere å gjennomføre turen.

Her er flere råd for hvordan man kan få mer ut av gå-turen:

Gange i motbakke

Du trenger ikke løpe, men du bør tørre å svette litt og få opp pulsen. Hjertepumpen blir utfordret samtidig som gange i motbakke er skånsomt for knær og hofter, sammenliknet med løping. Dette er også bra styrketrening fordi muskulaturen, særlig i rumpe og ben utfordres. Bruk gjerne staver, så får du god støtte samtidig som muskulaturen i overkroppen aktiveres.

Opp i intensitet

Legg inn intervaller i gåturen – det utfordrer hjertepumpen og sirkulasjonen. Du kan enten gå raskt opp en bakke 5-10 ganger, løpe intervaller mellom lyktestolper, eller ta tiden på pulsklokken hvor du løper/går raskt 30 sekunder og kjører 15-30 sekunder hvile. Dersom du ønsker en lengre variant kan du finne en litt lang og slak motbakke hvor du går/jogger i totalt 4 minutter, går ned igjen og gjør tilsvarende runder totalt fire ganger.

Vær kreativ, kjenn at kroppen funker og lev på den gode følelsen du garantert får etter gå/joggeturen er gjennomført!

Les mer om gåturen her:

Du trenger ikke løpe – gå deg i toppform. Hater du å løpe? Gevinsten ved å løpe i stedet for å gå er så liten at du kan hive deg på gå-trenden med verdens beste samvittighet.

Gåing er undervurdert som treningsform. Johan Kaggestad (73) har trent noen av tidenes største norske langdistanse-løpere. Nå kjemper han for at effekten av den enkleste og eldste av alle treningsformer skal frem i lyset.

Tips

Ønsker du å komme i bedre form? Har du ikke vært aktiv på en stund er gå-programmet et godt alternativ. Har du lyst til å komme i gang med jogging, velger du programmet for dette. Følger du programmene vil du merke at formen blir mye bedre på bare noen uker.

Her kan du laste ned vårt 8 ukers gå- og joggeprogram gratis.

Riktig god tur – man angrer aldri på en gåtur!

Powered by Labrador CMS