Boris Johnson ble vekket av koronaviruset, og vil hjelpe det britiske folket ned i vekt med tidenes slankekampanje. Samtidig går han foran som et godt eksempel. Vi i Roede, som har lengst erfaring i Norge med å hjelpe nordmenn ned i vekt, ønsker både Johnson og det britiske folket lykke til, men vi spår at britene vil forbli på den europeiske fedmetoppen også i fremtiden, med mindre Johnson utvider slankepakken med oppfølging på individnivå.

Både Johnson og resten av britene trenger nemlig personlig oppfølging om de skal lykkes. Studier viser at for å lykkes med varig vektreduksjon, er nøkkelen personlig oppfølging over tid.

Johnson er selvfølgelig en ressurssterk person, og som sådan er det forbilledlig at han, som visstnok både var veltrent og sunn i sin ungdom, innrømmer at han er overvektig og ute av form. Johnson forteller også at han har forsøkt å gjøre noe med dette mange ganger tidligere, uten å lykkes, og her er vi ved kjernen av problemstillingen.

Adm. direktør i Roede AS: For å lykkes med varig vektreduksjon, er nøkkelen personlig oppfølging over tid.

Selvfølgelig har Johnson visst lenge at det er en sammenheng mellom sin egen fedme og helserisikoen. Likevel har han ikke maktet å gjøre noe med sin egen situasjon. Selvfølgelig har Johnson hatt muligheten for å trene. Så vidt vi vet finnes det til og med et treningsrom i Downing Street. Likevel har han stort sett sittet stille. Og selvfølgelig har Johnson enkel tilgang på sunn mat. Han har sikkert en kokk som kan sørge for næringsriktig mat til både frokost, lunsj og middag. Likevel mislykkes han. Nå vil han hjelpe England ved å sørge for mer kunnskap, sykkelstier, mindre reklame for usunn mat og forbud mot 2 for 1 på junk food.

Økt oppmerksomhet, ny politikk og Johnson som forbilde vil helt sikkert gi en viss effekt, men all erfaring tilsier dessverre at dette ikke vil monne.  Det er krevende å legge om livsstilen i et samfunn som byr på fri tilgang til god, usunn og fristende mat, og hvor det blir stadig enklere å sitte stille. Nå har Johnson fått seg en skikkelig vekker. Han ble koronasyk. For noen viljesterke er dette det eneste som trengs. På et eller annet tidspunkt tenker de «nå er det nok!». Deretter skaper de en livsstilsendring for egen kraft og maskin. Men for de aller fleste – også for ressurssterke – fører en slik vekkelse dessverre bare til en kortvarig endring.

Les også: Glem ordet slanking.

I Roede har vi dessuten sluttet å snakke om slanking, rett og slett fordi det er mye viktigere for både folkehelsen og enkeltindivider å ha fokus på det man bør gjøre mer av, enn hva man bør gjøre mindre av. Helsedirektoratet har alltid solid støtte i forskning, og de sier at hvis du spiser mindre enn 1550 kcal om dagen, er det «en betydelig risiko for at kostholdet gir utilstrekkelig tilførsel av vitaminer og mineraler». Du blir med andre ord ikke den beste utgaven av deg selv hvis du konstant slanker deg!  Det samme gjelder selvsagt hvis du hovedsakelig spiser mat