Derfor går jeg!

Ifølge de offisielle anbefalingene sitter vi alt for mye i hverdagen. Stillesitting er blitt et samfunnsproblem som gir dårligere helse. Paradoksalt nok er det mange som oppfyller anbefalingene for fysisk aktivitet. Men mange timers inaktivitet kan dessverre ikke oppveies av et par ukentlige treningsøkter med høy intensitet.

Selv sitter jeg mye i hverdagen, og må rett og slett være bevisst på at jeg er oppe og beveger meg regelmessig i løpet av arbeidsdagen. På jobben har vi to møterom med høye bord slik at vi kan stå og ha møter, eller veksle mellom å sitte og stå når vi jobber. Jeg går gjerne bort til mine kollegaer i stedet for å sende mail, når det er naturlig – og velger å stå når jeg prater i telefonen.

Jeg er tilhenger av gåmøter – et gåmøte med en rask oppsummering i etterkant kan være like effektiv som et vanlig møte.

Å gå tur jevnlig kan forbedre formen hvis man sørger for en viss intensitet under noen av gåturene. Det anbefales å gå en halvtimes tur daglig for helsa sin skyld. Når jeg kommer meg ut på en gåtur er det ikke nødvendigvis treningsutbyttet som er i fokus, men rett og slett å få luftet hodet, oppleve dagslyset og få koblet av fra oppgavene som står for tur. En ting er de umiddelbare effektene jeg kjenner på kroppen, en annen ting er alle de positive helseeffektene jeg ikke merker fysisk, men som jeg i teorien vet skjer på kort sikt og lang sikt. Det å vite at en gåtur er bra for så mange andre ting også, gjør det lettere å overvinne dørterskelen og ta seg en tur ut.

Forfriskende tur på Holmenskjæret en desember morgen.


Vinneren er hjertet

Den som er den største vinneren med regelmessige gåturer er hjertet. Det stimulerer kretsløpet og musklene, og er gunstig både for blodtrykket og kolesterolnivået. Hjertet blir sterkere, hvilket bidrar til å forebygge hjerte -og karsykdommer. Gåturer i variert terreng er også suverent for skjelettet, det er jo en vektbærende aktivitet og stimulerer skjelettet til å bli sterkere, men er mer skånsomt enn ved løping. En studie gjort på en gruppe studenter viste at de som valgte å rusle en tur i 15-40 minutter rett etter lunsj hadde en jevnere blodsukkerstigning enn de som satte seg ned og jobbet etter lunsj. Så aktivitet kan ha en betydelig effekt på blodsukkerstigningen etter et måltid.

Når det er mange tanker i hodet samtidig kan jeg oppleve at det er lettere å sortere og finne løsninger på ting under en gåtur. Det viser seg at det dannes nye hjerneceller når du går tur, og områdene i hjernen blir bedre til å kommunisere med hverandre. Derfor er det kanskje ikke så rart at noen opplever å bli mer kreative og føler seg mer skjerpet etter en gåtur.

Det har også blitt gjort en god del forskning på at gåturer er bra for det psykiske, og kan forebygge og være en del av behandlingen av depresjon. Ved bevegelse skiller kroppen ut stimulerende stoffer, endorfiner, som virker oppmuntrende og som gir deg følelsen av glede og energi. Så det er ingen tvil om at det å komme seg ut på tur, kan påvirke tankesett og humør i en positiv retning.

“Lufte hunden”

Jeg tenker at alle monner drar. Den viktigste turen er uansett den du gjennomfører!

Gå-møter fremmer fokus, kreativitet og gir overskudd og energi, god tur!

Mine grunner for å gå tur henger ofte sammen med at jeg må lufte «hunden» som jeg ikke har.

Gåturene er verdifulle ikke bare for helsa, men de gir en energiboost, og jeg føler meg mer konsentrert etter en gåtur. Når man i tillegg kjenner godfølelsen og humøret stiger, da er det et verdifullt avbrekk i hverdagen. Så hvor ofte og hvor lenge bør man gå? Helsemyndighetene anbefaler minst en halvtime daglig gåtur. Høres det uoverkommelig ut?

Dette gjør det enklere for meg å komme meg ut:

  • Gjør avtaler med deg selv og med venninner i kalenderen
  • Familietur sammen med venner
  • Bytter om til ute/treningsklær en god stund før jeg skal ut
  • Har alltid joggesko med meg i bilen, tilfelle det kommer muligheter
  • Kjører innom et turområde på vei til eller fra jobb når muligheten byr seg
  • Pulsklokken gir meg et hint på hvordan dagens hverdagsaktivitet har vært og gir meg et dytt bak for å komme meg ut
Powered by Labrador CMS