Da Sølvi fikk Chrons sykdom, ble den tidligere aktive og sosiale kvinnen fanget i en ond sirkel. Roede-metoden hjalp henne å være seg selv igjen.

Sykdommen

Sølvi Rønsåsbjørg (61) fra Lørenskog fikk diagnosen høsten 2013. Chrons sykdom er en kronisk betennelse i mage- og tarmkanalen. Magesmerter og løs mage er typiske symptomer. Fra å være en sosial og blid person, ble Sølvi inaktiv, isolerte seg hjemme og takket nei til aktivitetene hun trivdes så godt med før.

”Jeg var den som svarte ja til å være med på hytteturer, skiturer, kajakkturer, sosiale sammenkomster osv ..  Etter at jeg fikk diagnosen, ble det oftere og oftere at jeg takket nei pga Chron. Dette medførte også at jeg ble værende hjemme uten noen aktivitet, som igjen medførte at kiloene raste på. Og det gjorde det jo heller ikke lettere å delta i det sosiale livet. Alt ble jo forferdelig tungt.”

Sølvi var sliten hele tiden og sluttet med fysisk aktivitet. Selv om hun merket forbedring med medisinering, kom smertene fortsatt ofte og hun måtte alltid passe på at hun hadde et toalett i nærheten. Samtidig slapp ikke sultfølelsen tak og hun la på seg. En ond sirkel var i gang.

”Jeg ga bort klær som var for små og trodde egentlig ikke at jeg kunne gå ned i vekt igjen…”

Foto: NHI – Crohns sykdom

Jeg kunne ikke klart det uten en fin gruppe

Julen 2016 innså Sølvi at hun måtte gjøre noe med livsstilen sin. Det at hun ikke fant klær som passet til jule- og nyttårsfeiringen var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Hun fikk endelig melde seg på Roede-kurs hos kursleder Kristin Jansen Stokseth på Lørenskog.

Hun valgte Roede-metoden fordi den ikke innebar restriksjoner til hva hun kunne spise, og det var viktig for henne.

Kursleder Kristin forteller at Sølvi har vært en stor inspirasjon. ”Hun har vært ’limet’ i gruppa. Alltid blid og imøtekommende, hun ser bare muligheter og forteller om det i samtalerunden”, forteller kurslederen.