Våren og sommeren er her og vi kan slå fast at grillsesongen er mer enn godt i gang. Når du går forbi de ulike hjem er det ikke rent sjelden det dufter grill av kjøtt og pølser. Det jeg nå skal skrive om er ikke meningen å gi dårlig samvittighet. Det er ren opplysning til folk som gjennom store deler av sommeren spiser pølser og annet salt og bearbeidet kjøtt som spearribs, burgere eller koteletter, i tillegg til kjøtt i alle varianter som pålegg.

Hva er egentlig bearbeidet kjøtt?

Bearbeidet kjøtt = kjøtt som er saltet, røkt eller tilsatt nitritt, for eksempel bacon, pølser, spekeskinke, salami eller kjøttdeig som er tilsatt salt.

Bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt øker risikoen for å utvikle kreft, spesielt i tykktarm, men også andre kreftformer. Professor Rune Blomhoff har tidligere uttalt at over 50 gram bearbeidet kjøtt om dagen øker risiko for kreft i tykk- og endetarm med 18 % eller 1, 8 ganger. Men hva er egentlig bearbeidet kjøtt? Jo, det er alt kjøtt, hvitt og rødt som er saltet, røkt, tilsatt nitritt eller kjøttdeig tilsatt salt. Altså pølser, kjøttkaker, kjøttpålegg av kylling, svin, storfe og hest, bacon, koteletter osv.

Helsemyndighetene anbefaler i dag maks 500 gram kjøtt per uke. Mange spiser mer enn det og kjøttinntaket ser ut til å øke i befolkningen.

Beklager å måtte si det, men bearbeidet kjøtt er en versting

Ja, det er godt med en grillet pølse eller et stykke med røkt og salt kjøttstykke. Av og til! Problemet er at det dessverre ikke er av og til for mange. Ifølge kartlegginger gjort av helsemyndighetene i Norge spiser 4-åringer dobbelt så mye kjøtt som fisk, og dette er neppe en renskåret biff. Kjenner du en fireåring så kan du anta at en stor del av kjøttet som spises er pølse eller annet salt og bearbeidet kjøtt. Sistnevnte er en påstand.

Etter 800 gjennomgåtte studier har IARC (WHOs kreftforskningsbyrå) klassifisert bearbeidet kjøtt som “sikkert kreftfremkallende”!

 

Helse bygges hele livet

Bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt øker risikoen for å utvikle kreft, spesielt i tykktarm, men også andre kreftformer.

Da World Cancer Research Fund (WCRF) i 2018 la frem rapporten sin er en av anbefalingene for å redusere risiko for kreft “å unngå bearbeidet kjøtt”. Bit deg merke i unngå. Det er et relativt sterkt budskap fra de fremste forskerne på kreft som har konkludert med at bearbeidet kjøtt er noe av det verste du kan spise. De kunne ha skrevet “reduser”, “spis mindre av” eller moderert budskapet, men det er “unngå” som altså benyttes. Når vi også vet at grilling i seg selv kan avgi kreftfremkallende stoffer dersom maten blir svidd eller for varm, så er det for meg uforståelig at det serveres svidd bearbeidet mat til de mest sårbare vi har, flere ganger per uke.

Vi beskytter barna våre for alt; hjelm, bilbelte, knebeskyttere, ryggplate i alpinbakken eller skremsel med at røyk er farlig. Når skal vi reflektere over overdosen av bearbeidet mat både store og små