Anne Kari Tingstadberget (61) fra Hamar hadde lenge innsett at hun måtte gjøre noe med helsen og vekten. Hun følte alt var et ork, knærne hennes gjorde vondt, hun hadde høyt blodtrykk og sist, men ikke minst, ble samvær med barnebarna tungt.

– Jeg slet med å holde følge med barnebarna mine. Og det gjorde ikke saken noe bedre at jeg spiste godteri syv dager i uka, forteller Anne Kari.

Hun hadde forsøkt å gå ned i vekt mange ganger selv, men mislyktes hver gang. Og ingen av slankekurene hun hadde prøvd før, hadde gitt noen resultat.

Da hun kom over en Roede-annonse julen 2019 om Roede-kurs som hadde oppstart i januar 2020 tenkte hun “det er nå eller aldri!”. Kurset var like ved henne, og det var enkelt å møte opp. I alle fall inntil Covid-19 var et faktum.

Anne Kari klarte ikke å holde tritt med barnebarna på sitt tyngste. I dag er livet helt anerledes. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet

Tenkte hun ikke ville få det til

Anne Kari innrømmer at det ble litt utfordrende å holde fokuset da Covid-19 kom i mars 2020.

– Alt ble stengt! Da tenkte jeg at nå får jeg det ikke til nå heller, forteller hun.

Men det gikk fint takket være digitale møter.

– Etter hvert ble det jo møter på Teams, og vi kunne delta i møtene digitalt. I tillegg så inviterte kurslederen oss til å være med på gåmøter, med de hensyn som måtte tas. Dette synes jeg var et utrolig fint tilbud, forteller Anne Kari.

Hun retter en stor takk til sin Roede-kursleder, Bente Anita Brustad, og sier at uten henne hadde hun ikke vært der hun er i dag.

Men det er ikke bare Covid-19 som har vært en utfordring for Anne Kari. Hun opplevde ofte suget etter noe “godt” på kvelden. Det kom hvis hun glemte eller kuttet ut noen måltider. Men med mye trening og en god porsjon tålmodighet klarte hun å gå ned 21 kilo fra 106 kilo.

Trening er også en viktig del av en livsstilsendringsprosess.

Alt er mer lystbetont

Nå lever Anne Kari et mye lettere liv, og helsa er mye bedre.

– Jeg har ikke problemer med knær lenger, og har ikke høyt blodtrykk. Alt er liksom mer lystbetont. Jeg koser meg med å være aktiv sammen med barnebarna.

Kan du beskrive med få ord hvordan du har fått til dette?

– Jeg har endret tankesettet mitt. Det er vel kanskje det som har vært den største endringen. Nå stopper jeg opp og tenker før jeg eventuelt plukker med meg en sjokolade på butikken. Har jeg behov for denne sjokoladen, spør jeg meg selv. Så sier jeg videre til meg selv: Du husker hvordan det var å veie 21 kilo mer?!

Hun roser kurslederen sin, og forteller at det er Bente Anita som har lært henne dette underveis.

– Jeg har også lært meg å tenke litt annerledes de gangene jeg egentlig ikke gidder å gå ut. Da sier jeg til meg selv: “Tenk så godt det er når jeg kommer hjem!”.

Hatt stor nytte a