Kiosk- og  bensinstasjon er en viktig del av vårt måltidsmarked og på disse stedene er det mange som kjøper mye junk som pølser, hamburgere, lyse baguetter og sandwicher. Det er ønskelig at det skal bli enklere for forbrukeren å ta sunnere valg- også på beninstasjonen og kioskene.

Matvarebransjen har derfor signert en intensjonsavtale om å redusere inntaket av mettet fett, salt, sukker samt øke inntaket av frukt, grønt, grove kornprodukter og fisk, hvor bensinstasjoner og kiosker også skal slutte seg til avtalen.

Hurtigmat på bensinstasjonene

Mye av den ferdig tilberedte maten inneholder  mye salt, mettet fett og sukker, som i store mengder er uheldig for helsen. Norske spisefakta 2018 viser at 216.000 nordmenn kjøper pølse på bensinstasjoner annenhver uke. Til sammenlikning blir det kjøpt 130.000 baguetter, sandwicher og matpakker ukentlig.  Mange, særlig mobile arbeidsplasser slik som yrkessjåfører og håndverkere, kjøper mange  av sine måltider på farten og siden bensinstasjoner nærmest er deres kantine sier det seg selv at sunnere alternativer vil være gunstig. I sommersesongen er det mange som reiser og dumper innom bensinstasjonene på vei til hytta, så flere sunne alternativer vil være smart for folk flest.

820 000 kjøper hurtigmat på bensinstasjoner- månedlig!

Pølser på bensinstasjon

Små endringer kan utgjøre stor forskjell

På tross av myndighetenes anbefalinger om å redusere inntaket av bearbeidet kjøtt både av helse- og miljømessige årsaker, er det ikke alltid like enkelt å få med seg alle på denne endringen. Det er nemlig svært mange som har en oppfatning om at sunnere mat ikke smaker godt og er kjedelig. Gjør du noen små endringer i kostholdet kan det bidra til at næringsstoffsammensetningen blir bedre, uten å gå på bekostning av smak. Selv en hamburger kan endres litt på og gjøres sunnere.

Yrkesjåfører testet en sunnere burger

I Grete Roede ble det gjort en test i 2017 hvor yrkessjåfører skulle smake på en typisk Roede-burger som er et smartere valg sammenliknet med den tradisjonelle bensinstasjonsburgeren. Årsaken er at brødet er grovere og har et høyere fiberinnhold,  kjøttet er mindre spedd og har et lavere innhold av mettet fett, dressingen byttes ut med kesam og det er mer grønnsaker på burgeren. Burgeren ble svært godt tatt imot. Les og hør hele testen her. Deres respons viser at dersom matvareindustrien, kiosker og bensinstasjoner samarbeider om å i større grad legge til rette for at det skal være mulig å ta sunnere valg, kan det på lang sikt være en stor fordel for den enkeltes helse som faktisk berører både i et samfunnsperspektiv såvel som det individuelle aspektet.

Lett å ta usunne valg på farten

En av årsakene til at mange foretrekker usunn mat på farten er kanskje at det som kjøpes er enkelt å spise for hånden, gjerne i bilen samtidig som det metter godt. Prisen er antakelig også av betydning. Det er noen bensinstasjoner og kiosker som har et lite utvalg av sunnere mat, og det ser ut til at det er en større etterspørsel og utvalg de siste årene. Det er bra. For å få enda flere til å velge de sunne variantene kan det være lurt at matretter som allerede har høy omsetning endres til det bedre, slik som den sunnere varianten av hamburgeren.