Sommeren er på hell, skolen er i gang og tid for å tenke på høsten.

Det kan være tungt å komme tilbake til hverdagslivet igjen etter en lang ferie, der det kanskje har blitt mange lange kvelder og mye god mat og drikke. Du er kanskje helt ute av rutinene når det gjelder både kosthold og trening med korona og hjemmekontor? Heldigvis trenger ikke veien tilbake til normalen være så veldig lang.

Det er kun noen få grep som må til

  1. Snu tankesettet. I stedet for å være lei deg for at ferien er over, og bruke energi på det, forsøk å fokusere på det som er positivt i hverdagen din.
  2. Planlegg dagene igjen. Planlegg når du skal spise, hva du skal spise – og dine aktiviteter. Kom tilbake til de gode rutinene igjen. Men ikke stress tilbake dit, bruk noen dager eller uker på det så du holder motivasjonen oppe.
  3. Søvn. Har det blitt mange sene netter i sommer, kan det være smart å komme inn i gode søvnrutiner igjen. Søvn er viktig både for å ha overskudd til å være fysisk aktiv, og til å kunne ta de gode matvalgene.
  4. Sett deg noen mål og delmål for sensommeren og høsten, som kan gi økt motivasjon.

Motivasjon er det som får deg i gang, vaner er det som får deg til å fortsette!

Par planlegger dagen på kjøkkenet

PLANLEGGING: Godt planlagt er halvveis gjennomført!

Hverdag versus helg

I tillegg mener vi det er viktig ikke å gjøre for stor forskjell på hverdag og helg. Blir ukedagene for strenge øker behovet for en skikkelig utskeielse i helgen. Da kan vinningen fort gå opp i spinningen.

En dårlig balanse mellom hverdag og helg, kan ødelegge for endringene – og for hele prosessen din på denne måten:

  • Du spiser for asketisk i ukedagene og sprekker derfor lett i helgen.
  • Du registrerer i ukedagene, men dropper det i helgen – for da skjer det så mye og det blir tungvint. Du mister oversikten over ditt faktiske matinntak.
  • Du tenker at det gjør ikke noe fra eller til med litt ekstra vin, men det kan ha ganske store konsekvenser. Plutselig utgjør alkoholinntaket på en kveld bortimot halvparten av energibehovet ditt for en dag!
  • Du får en så stor utskeielse i helgen at du tenker at løpet er kjørt og klarer ikke komme inn i de gode rutinene igjen på mandag.

Vårt råd er å finne en god balanse mellom hverdag og helg der du spiser sunn mat i riktige mengder gjennom hele uken, slik at helgen også er innenfor rammene av det sunne.

Det er fort gjort å komme inn i en ond sirkel dersom helgen overlapper hverdagene. Bryt mønsteret i dag! Start gjerne med en ukeplan, og rydd opp i innhandling og tilgjengelig matvarer.

Les også: Tips til en lettere helg

Tom for middagsideer?

Mange kjenner behovet for å endre litt på middagsplaner og finne en bedre struktur når skole, jobb og fritidsaktiviteter fyller timeplan og ettermiddager igjen. Kanskje du stresser på kjøkkenet, og merker at det er litt vanskelig å tenke kreativt?