Hva? Har vi ikke alle hengt over skulderen til en DJ en gang i tiden og bedt ham eller henne om denne ene fantastiske dansbare låten som het noe med ett eller annet Paradise City? Jeg og mine venninner ble ofte litt plagsomme på rocke klubben Garage i Bergen tidlig på 90-tallet sånn klokken ca 02.55, tid for siste sangen. Ikke noe klinesang her nei, vi skulle ha skikkelig trøkk.

Vi trente ikke så mye på treningsstudio men vi var i knall form.

Vi danset mye og når vi mistet bussen så gikk vi. Noe som tar fryktelig mye lengre tid på Vestlandet enn på Østlandet, hovedsakelig på grunn av at vi den gang måtte bestige fjell og nærmest legge ut på svømmetur for å komme fram. Nå overdriver jeg litt, men jeg sverger det er fortsatt flere oppoverbakker i Bergen enn nedoverbakker.

nedoverbakke

En av få nedoverbakker i Bergen.

Jeg tenkte i den ånd at jeg skulle skrive litt om ”aktive valg”. Det har vært diskutert og snakket om på kursmøter og alle er litt sånn: Klart jeg tar trappen i stedet for heisen, eller går til jobben – i hvert fall når jeg har tid og vi ikke har hatt en 15 minutters melt-down i barnehagen før avreise. Jeg visste vel ikke at Minecraft-Steve figuren og Ironman-lego firguren har ulike dager de kan være med i barnehagen..

Kristine (kursleder) har poengtert (og vi har notert) at det er veldig lett å finne unnskyldninger til å la være å trene eller ta aktive valg. Det er derfor viktig å øve seg på å være bevisst på de muligheter som finnes for eksempel bare på vei til jobben.

Min arbeidsplass befinner seg i 5.etasje og fordi jeg tok trappen første dagen på jobb så har jeg ikke turt å stoppe av frykt for å tape ansikt. På veggen innenfor døren henger et bilde med teksten ”Hurra du har snart besteget Besseggen!”. Det er fra tiden da heisen var ødelagt og alle – gravide, eldre, printer-papir leverandører og de som bare var litt late måtte ta trappen i over seks måneder. Med jevne mellomrom ble det hengt opp nye fjelltopper som ble besteget. I solidaritet kan jeg derfor aldri ta heisen så lenge jeg jobber der.

Sinsen

Bli kjent med nærmiljøet og nybyggere på vei til Sinsenkrysset.

Men aktive valg handler kanskje litt om å tenke utenfor boksen også.

Jeg måtte fornye førerkortet mitt på Risløkka trafikkstasjon nå i sommer og fordi jeg hadde fridag sjekket jeg hvor lang tid det ville ta å gå hjem igjen. I følge Google Maps (som er supernøyaktig på tid) ville det ta 1 time og 19 minutter å gå tilbake til St.Hanshaugen. Jeg var overrasket over at det gikk en grønn og fin gang- og sykkelvei hele veien ned, gjennom Sinsenkrysset (der var det riktignok litt mørkt og bråkete) og ned til Grünerløkka. Jeg valgte å gå igjennom Torshovdalen som er stille selv rett ved hovedveien. Denne grønne dal er også perfekt for bakketrening og i tillegg har den en skaterampe for de som føler seg sprek nok til det. Det ble en kjempefin tur, selv i regnet. På veien hørte jeg på lydbok fra Audible (Amazon sin lydbok app) som har et stort og bra utvalg. Tiden går fort når man går og løser krim-mysterier samtidig.

Torshovdalen

Stille, grønn og ideell for bakketrening.

Noen ganger er det lettere å bruke penger på trening enn å faktisk trene.

Foruten et Zumba-program på DVD (som vi ikke snakker så høyt om) har jeg kjøpt en sammenleggbar rockering som jeg hadde med på ferie. Jeg bante i 2 uker over at jeg ikke fikk ringen til å gå rundt før jeg skjønte at den rett og slett var for liten. Nå står det en stor sammenleggbar rockering i kleskapet og tar opp plass – jeg legger den jo bare sammen hvis jeg må.. For meg er det fin trening for mage og rygg,  og jeg tar den fram mørke kalde kvelder når jeg ikke vil ut av huset eller ikke har barnevakt. Dette passer for absolutt alle. Ringer kan kjøpes på nettet. Greteroede.no sier at 30 min med rockering brenner 130 kalorier (og man kan se på TV samtidig!). Jeg har også en Yoga app, ”Yoga Studio”, på mobilen hvor man kan sette sammen eget program eller følge ulike 10 – 60 min sesjoner. Denne er glimrende både til hard styrke yoga og lette tøye-øvelser. Passer alle uansett form og tid man har til rådighet.

Dette er kanskje mer alternative valg enn aktive valg, men pulsen øker likevel.

Justdance

Disco er best i pysjen. ”Just Dance” på YouTube.

En annen favoritt hjemme hos oss er å danse til ”Just Dance” på YouTube. Dette er egentlig et Wii tv-spill, men spillere legger ut sine danse-sessions på YouTuben hvor du kan henge med. Her følger du med på de dansetrinnene du klarer (eller lager dine egne), hjemme – godt skjult fra omverden. Eller min personlige favoritt er å lage middag alene på kjøkkenet med musikk på full guffe. Med sleiven som mikrofon synger jeg ”Dancing With Myself” sammen med Billy Idol. Så kanskje nøkkelen er å være i konstant bevegelse? Føler meg: aktiv i mine valg, litt lettere,  litt 80-talls og en teskje crazy.

Monica kursdeltaker

Innlegget Spill den fine sangen da – Gjesteblogger Monica dukket først opp på Kristine Telebond.