Alle kjenner at dagene er blitt mørkere og at temperaturen er lavere. For mange kan dette føre til at det er mer fristende å bli hjemme i sofaen i stedet for å ta turen ut eller til et treningssenter. Vi kan kjenne at vi mister både motivasjon og treningslyst, samtidig som kroppen kjennes både mer sliten og trøtt.

Og dette trenger ikke være bare innbilling. Når dagene blir mørkere og kroppen får mindre dagslys, så gjør dette noe med energinivåene våre. Kroppen får mindre vitamin D gjennom sollyset, kroppens produksjon av søvnhormonet melatonin kommer i ubalanse og døgnrytmen blir forskjøvet. Resultatet kan bli at man får økt søvnbehov, endring i matvaner, redusert energinivå og også en slags indre uro.

Så hva kan man gjøre for å unngå dette:

Mental trening. En sterk kropp krever en sterkt hode. Når alt føles håpløst og lite lystbetont, jobb med hodet! Jobb med det mentale, og kom deg ut. Husk, vi angrer sjelden på en treningsøkt, men vi kan angre på at vi ikke fikk gjort den!

Lag deg mål. Akkurat som med kosthold, bør man sette seg mål med treningen også. Minn deg selv på hva du ønsker å oppnå med treningen. Hvilke delmål har du? Skriv ned hva du ønsker, og ikke gap over for mye på en gang. Bruk disse målene til å få deg over dørstokkmila.

Det er ikke vanskelig å begynne å trene. Det kan de aller fleste få til. Utfordringen er å opprettholde treningen over tid, og gjøre det til en rutine i hverdagen.

KOM DEG UT: Litt er berdre enn ingen ting.

Les også: Tren deg ned i vekt med fysisk aktivitet.

Motivasjon. Hva kan hjelpe deg å nå de målene du har satt deg? Tenk både indre og ytre motivasjonsfaktorer. Indre motivasjonsfaktorer kan være endorfinrusen du får etter en treningsøkt. Ytre faktorer kan være en treningsvenn, en personlig trener eller nye treningsklær eller nytt treningsutstyr. Hva må til for deg?

For helsa. Vi kan oppleve en økt lykkefølelse etter en treningsøkt, men ikke glem alle de helsemessige fordelene av å trene. Du reduserer spenninger og stress, forebygger hjerte- og karsykdom og diabetes type 2, du blir sterkere mentalt osv osv.

Ha en plan. Ha en plan med treningen, og gjerne en reserveplan dersom ting ikke går som planlagt. Det er mye lettere å gjennomføre treningen om du planlegger den.

Det er faktisk ikke slik at du alltid gleder deg til en økt. Da er det smart å hente frem hvilken følelse du sitter igjen med i etterkant av treningen!

Høsten er fin! Selv om det både er kaldere og mørkere, så er høsten og vinteren en fin tid å komme seg ut. Husk refleks! Om du ikke vil gå ut, finnes det mange muligheter for hjemmetrening.

Roede-appen

Du kan i vår nye Roede-app nå finne over 200 treningsfilmer og programmer av høy kvalitet fra Webtrening.no – som du kan følge, helt ut fra ditt nivå. Du betaler kun 49,- ekstra per måned. Så hvis det regner og er kaldt kan