Selvsagt skal man ha lov til å kose seg i påsken, det er jo mange søte og fristende tradisjoner som er knyttet til denne høytiden. Er man også opptatt av å holde vekten og leve sunt kan det være en fordel å følge litt med i timen slik at «bivirkningene» ikke blir for store.

10 gode tips til en lettere og sunnere påske

1. Ikke la påskeegget stå fremme hele tiden

Da er det lett å spise mer enn du hadde tenkt. Rydd det bort, og ta det bare fram når du har tenkt å spise av det. Et bedre alternativ er å la fruktfatet stå fremme. Gå tilbake til den gamle påsketradisjonen med kun å ha påskeegg på påskeaften – for litt godteri en gang i uken er ikke nødvendigvis det som velter lasset.

Gjett hvor mange kalorier dette helt vanlige påskeegget inneholder?

2. Snacks

Når det gjelder snacks, kommer det ofte på bordet litt utpå kvelden, når du egentlig er mett og fornøyd. For deg som tenker på vekten gjelder det å være bevisst på hvor mye du inntar. Bestem deg på forhånd, før fristelsene står foran deg.

3. Mange lange måltider

Selv om påsken for de fleste er en aktiv ferie, betyr påsken også mange lange måltider med en rekke fristelser på bordet. Det går i påskelam, pølsegrilling, egg i mange varianter, marsipan, kvikklunsj og påskeegg fylt av godteri, for å nevne noe. Koser du deg med dette hver dag i påskeferien, blir det fort for mye. Men begrenser du det til litt, en gang eller to, bør det ikke være noe problem, i alle fall ikke hvis du er aktiv på dagtid.

4. Husk at snacksprodukter er kaloribomber

Uansett om de er fettfattige eller ikke. Litt “sunnere” alternativer til påskesnacks er usaltede nøtter, popkorn og tørket frukt.

5. Bedre å ha med for mye enn for lite

Når du skal ut på den daglige skituren, er det viktig å pakke sekken riktig. Kroppen trenger påfyll når den er i aktivitet. Ha derfor alltid mat og drikke med på turen. Det er bedre å ha noe med hjem enn å ha for lite med ut.

6. Husk at Kvikk Lunsj ikke bør erstatte vanlig lunsj

Velg heller grove brødskiver med godt pålegg. Det vil gi en god metthetsfølelse som varer lenger. Kvikk Lunsjen kan være med som litt søtt til kaffen.

Spis en appelsin, og du har dekket dagsbehovet for vitamin C.

7. Ikke glem appelsinen

Appelsinen er en fantastisk frukt, den er smakfull, næringsrik og kommer ferdig innpakket. Den er ideell å ha med i tursekken, og om nødvendig slukker den både tørsten og sulten. Et tips er å skrelle den og dele den i båter før du går på tur. De holder seg faktisk fint i en liten plastpose. Om sekken kjennes tung når turen starter, kan du trøste deg med at den er lettere etter at du har spist matpakken og satt til livs alle appelsinene.

8. Ha gjerne også med en blanding av nøtter og tørket frukt når du skal ut på langtur

Dette er sunt og gir god energi. Foruten å være en god kilde til sunne essensielle fettsyrer, inneholder også nøtter f