Vi tenkte ikke på det før, at sopp skulle kunne gjøre noe for helsa vår, bortsett fra å få oss ut i skogen, da, men de siste årene har vi blitt enige om at sopp er sunt på flere måter.

Vi må slutte å snakke om å plukke maten selv, sier jeg til min mann med glimt i øyet. Vi er i soppskogen, og noen, nei mange, har vært der før oss. Men det er egentlig ikke noen grunn til panikk, for i år er det skikkelig soppår. Det bugner av sopp av alle slag.

For oss som liker å plukke og sanke vår egen mat er soppskogen akkurat nå et paradis.

Alt du trenger er gode sko, en kurv, en kniv, og kanskje også en sopphåndbok. Selv foretrekker jeg å plukke uten håndboka. Da plukker jeg bare det jeg kjenner fra før. Jeg har prøvd å gå ut og plukke alt mellom himmel og jord, for så å gå hjem og prøve å finne ut hva det er. Det går ikke så bra. for mye tvil. Strategien nå er derfor å gjøre seg kjent med noen sopparter du vet er trygge, og som ikke kan forveksles med de som ikke er fullt så trygge, og så plukke disse. Og det er egentlig alt du trenger. For kjenner du steinsopp, kantarell, piggsopp og trakt-kantarell, har du egentlig sikret deg noen av de beste soppene. Vil du lære mer om sopp, anbefaler jeg å kontakte en lokal sopp- og nyttevekstforening og bli med dem på tur.

Soppfangst på en søndag. Steinsopp, kantarell, piggsopp, og jammen meg en liten røyksopp også.

Soppfangst på en søndag. Steinsopp, kantarell, piggsopp, og jammen meg en liten røyksopp også (og ørsmå mengder tyttebær).

Sopp på en kjøttfri dag

Er du opptatt av kjøttfrie dager, er sopp en super erstatning for kjøtt. Spesielt steinsoppen. Den er nydelig, nøttete på smak, og gjør mye ut av seg. Sopprisotto eller pasta med sopp er enkelt og nydelig på en kjøttfri dag. Sopp, chevre, timian og stekt rødløk er fantastisk topping på en pizza, eller på ristet landbrød.

Sopp er sunt

Og så er sopp faktisk sunt. Det viser seg nemlig at den er en god kilde til naturlige antioksidanter, såkalt ergothienoine, som kan beskytte cellene våre mot skadelige sykdommer. Det fine er at nivået av antioksidanter ikke reduseres ved oppvarming. Det er bra, siden sopp tross alt er best når den er stekt eller bakt. I tillegg har sopp mye proteiner, fiber og lite fett, og gir masse smak.

Umami – den femte smaken

For noe du kanskje ikke visste, er at sopp gir smaken av umami. Den såkalt femte smaken. Ved siden av salt, surt, søtt og bittert. Umami er kanskje mer en smaksforsterker, så om du for eksempel tørker soppen og maler den til et fint pulver, har du et fantastisk krydder til omeletter, supper, sauser og kjøtt.

Og alt du trenger da, er vel et par oppskrifter. Kos deg nå før soppsesongen er over!

Oppskriftene er hentet fra boka “Sunt og godt norsk”, Av Ellen-Beate Wollen og Jeanette Roede (Gyldendal)

Kantarellrisotto med bønner og vårløk
(4 personer)

Det er få ting som slår en god, kremete risotto på en søndag.

En deilig, kremete sopprisotto av egenplukket sopp.

En deilig, kremete sopprisotto av egenplukket sopp.

Dette trenger du

 • 200 g ferdig rensede kantareller eller steinsopp
 • 1ss olivenolje
 • 1 fedd hvitløk, knust og hakket
 • 2 sjalottløk, renset og hakket
 • 2dl grov risottoris, eventuelt byggris
 • 2dl hvitvin eller eplejuice
 • 1 vårløk i ringer
 • 1 neve brekkbønner i biter
 • 1 liter grønnsakbuljong
 • 1ss smør
 • 2ss revet, fersk parmesanost
 • Stek soppen først i tørr panne, deretter i 1ss olivenolje på middels varme til den blir blank og fin. Tilsett bønner og vårløk og surr litt til til grønnsaken er myke. Om du vil, kan du også bruke asparges i stedet for bønner. Sett til side.

Slik gjør du
Surr løk og hvitløk i en dyp stekepanne eller tykkbunnet gryte til den blir myk og blank. Hell på risen og surr litt til til risen er blank også. Hell på litt av juicen eller vinen og surr til væsken koker inn. Når den koker inn, begynner du å helle på grønnsakbuljong i porsjoner: Hell på til væsken koker inn, så tilsetter du mer væske. Fortsett til risen er ferdig kokt. Den skal være myk, men fast uten hard kjerne, og konsistensen på risottoen skal være kremete, ikke vassen eller t