Noen av de største folkehelseutfordringene nasjonalt og internasjonalt er inaktivitet og usunt kosthold. For å bremse denne utviklingen må vi starte med barna. Barn og unge er i sterk vekst både fysisk og mentalt og har et stort behov for næringsrik mat. Ved å fremme smarte valg på flere arenaer der barn ferdes kan barna selv lære hvorfor det er viktig med et sunt kosthold.

Foreldre må også være villige til å legge til rette for sunnere valg for barna sine. Først da kan vi lykkes med å redusere utviklingen av livsstilsykdommer og overvekt.

Fedmefremmende arenaer

Tilgjengeligheten av usunne matvarer er økende. I butikker, på arrangementer og hjemme er veien kort til sjokoladen, brusen eller kjeksen. Hvorfor er det slik at på samtlige skolearrangementer, avslutninger, foreldrekaffe, cuper og kamper er det nesten alltid usunn mat som serveres? Sjokoladekake, pølser, brus, popcorn osv. De strukturelle faktorene i kombinasjon med en stor aksept for å innta usunne matvarer i tide og utide er et problem. Det er ikke dermed sagt at alle usunne matvarer skal fjernes eller forbys, men vi må ta tilbake lørdagen som godteridag, for i dagens samfunn er det flere lørdager enn hverdager.

Er det slik vi vil ha det?

Misforstå meg rett, det er ikke noe i veien med verken kake, pølse eller brus av og til, men det er de store mengdene og holdningene som skapes ved at det er en overflod av dette ved ulike arrangementer som blir problematisk. For meg er det helt bomskudd at ved arenaer der barna skal lære, trene eller utøve sport, er der det serveres mest junk.

Det er flere kosedager enn hverdager i løpet av et år!

Pekefinger eller holdningsendring?

Med fare for å generalisere så er det slik at mange foreldre blir irriterte når temaet usunn mat og drikke kommenteres. Mange hevder at siden barna er aktive er det ikke noe i veien med kaker og brus, eller at det er opptil hver enkelt familie å velge om barna skal spise kake eller brødskive på tur. Det er jo for så vidt riktig at dette er valgfritt, men det blir problematisk for de familier som av ulike årsaker trenger å holde en sunnere linje når barna stadig eksponeres for usunne valg, og flere og flere får selv velge uten noe som helst begrensning.

Hvorfor skal “sukkerfesten” alltid vinne over “fruktfesten”?

Det er på tide å løfte blikket!

Barn i vekst har et stort behov for næringsrik mat

Næringsrik mat er et must i alle barns matpakker!

Det er misforstått at små, aktive og tynne barn kan dytte innpå med usunn mat fordi de ikke er overvektige. Barn trenger smart påfyll, uavhengig hvilken størrelse eller aktivitetsnivå de har. For at barn og unge skal klar