Vi skjønner godt at du blir provosert. Særlig hvis du har høyt blodtrykk. For det trenger slettes ikke skyldes stress. Og hvis du er stresset, så hjelper det sjelden at noen ber deg stresse ned. Egentlig burde vi be om unnskyldning, for bare det at du ble provosert, kan ha bidratt til at trykket steg ytterligere. Men kanskje målet helliger middelet? Hvis du leser hele denne artikkelen, kan du allerede være på vei til et lavere blodtrykk.

Høyt blodtrykk trenger ikke være din skyld

I Norge har 15 % av den voksne befolkning så høyt blodtrykk at det må behandles. Høyt blodtrykk er nemlig livsfarlig. Over tid kan det føre til hjerteinfarkt og hjertesvikt, hjerneslag, nyresvikt og demens. Derfor må det høye trykket behandles med medisiner. I 90% av tilfellene kjenner man ikke årsaken til høyt blodtrykk, men det stiger ofte med alderen, og dessuten er det arvelig.

Kan stress og angst føre til permanent høyt blodtrykk?

Dette er forskerne ikke helt sikre på, men det de vet er at kroppen din utløser stresshormonet kortisol når du er i en stresset situasjon. Kortisol fører til at blodkarene trekker seg sammen, at hjertet slår fortere og blodtrykket stiger. Det er også sannsynlig at kronisk stress fører til høyt blodtrykk.

I Norge har 15 % av den voksne befolkning så høyt blodtrykk at det må behandles.

 

Stress er farligere hvis du har høyt blodtrykk

En tysk undersøkelse viser at personer med høyt blodtrykk, som sov for lite og hadde en stresset arbeidsdag, hadde tre ganger så høy risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Les også: Høyt blodtrykk? Prøv saltmetoden!

Her finner du våre 9 enkle råd mot stress


1.  Det aller beste rådet mot stress er fysisk aktivitet

Gå, løp, svøm … tren! Når du trener, utløses endorfiner, som er kroppens naturlige, smertestillende middel – du blir faktisk lykkeligere. Fysisk aktivitet fører også til at du sover bedre, og når du er uthvilt, er du sterkere og tåler stress bedre.

Det er ikke så mye som skal til for å holde formen ved like.

2. Spiser du bedre, stresser du mindre

Stress fører ofte til dårlige spisevaner, men det er også motsatt. Et sunt kosthold fører til mental velvære. Mange forskere har dokumentert at viktige næringsstoffer, som du får i deg gjennom et variert kosthold, direkte påvirker kroppens evne til å håndtere stress. Ved et universitet i Ohio viste forskning at omega-3 reduserte opplevelsen av angst betydelig. Riktig kosthold bidrar dessuten til bedre søvnkvalitet.

Les også: Spis deg til lavere blodtrykk.

3. Bruk mer tid på venner og familie

Når ting hoper seg opp og blir stressende, er det smart å være sosial. Forskere ved UCLA fant at kvinner som tilbrakte tid med venner og barn fikk positive hormonelle endringer ved at det såkalte kjærlighetshormonet steg. Det fører til optimisme, selvfølelse og mestringsfølelse.

4. Lær